محمداشرف غنی، رئیس جمهور در نشستی که در بارۀ مبارزه با ویروس کرونا به ابتکار مجمع جهانی اقتصاد برگزار شد میگوید، شیوع ویروس کرونا رشد اقتصادی افغانستان را نزدیک به ۳۰ درصد کاهش داده است.
در این نشست که در بارۀ تأثیرات منفی برخاسته از ویروس کرونا برگزار شده بود، رئیسان جمهور شماری از کشورها و معاون دبیرکل سازمان ملل متحد نیز حضور داشتند.
رئیس جمهور که به صورت ویدیویی در این نشست سخنرانی کرد میگوید، شیوع ویروس کرونا یک رویداد غیرمترقبه بود که ضربۀ اقتصادی شدیدی بر افغانستان و کشورهای منطقه وارد کرده است.
به گفتۀ آقای، حکومت افغانستان برای جلب کمکهای بینالمللی به منظور مبارزه با ویروس کرونا و باز نگهداشتن مرزهای کشور، به همکاری بخش خصوصی، تلاش کرد تا بهای مواد غذایی بیش از حد افزایش نیابد.
او میگوید که حکومت افغانستان برای جلوگیری از فقر در زمان شیوع کرونا، برنامۀ توزیع نان خشک و دسترخوان ملی را راهاندازی کرد.
اما نذیر کبیری، کارشناس اقتصادی و عضو مرکز تحقیقاتی البیرونی در گفتوگویی با سلاموطندار، برنامههای حکومت مانند توزیع نان خشک و دسترخوان ملی را ناکارا میخواند، اما میگوید که این برنامهها برای دلجویی از مستمندان یک اقدام خوب بود.
به گفتۀ آقای کبیری، حکومت برای مبارزه با فقر با بخش خصوصی هیچگونه همکاری نمیکند، در حالیکه به گفتۀ او، بخش خصوصی ماشین تولید کار است.
آقای کبیری همچنان میگوید، حکومت افغانستان به جای برنامههایی مانند توزیع گندم و توزیع نان خشک به نیازمندان که از نگاه لوژستیکی گران تمام میشود و زمینههای فساد در آن بیش از اندازه وجود دارد باید با بلندبردن معاشات کارمندان دولتی، شهدا و معلولان و فرستادن پول به حسابهای بانکی و از طریق موبایل برای این خانوادهها، با فقر برخاسته از شیوع ویروس کرونا مبارزه میکرد.
پیش از این وزارت اقتصاد اعلان کرده بود که سرپرستهای حدود ۵۹ درصد جمعیت افغانستان شغلهای آسیبپذیر دارند که از این میان، ۷۰۰ هزار تن از طریق کار روزمره امرار معاش میکنند. بربنیاد تحلیل وزارت اقتصاد، ۵۰۰ هزار تن از این افراد به اندازهیی فقیرند که اگر کار نتوانند، مصارف روزمرۀ خانوادههای خود را تأمین کرده نمیتوانند.
از سوی دیگر، بر اساس ارزیابی صندوق جهانی پول، موضوع شیوع ویروس کرونا سبب شده تا کشورهای در حال رشد بیش از ۱۰۰ میلیارد دالر سرمایه خارجی موجود در کشورهایشان را از دست دهند.