با آن‌که بیش‌ از ده روز از عید قربان می‌گذرد؛ اما زباله‌های جامانده از روزهای عید هنوز از سطح شهر جمع‌آوری نشده است. قوطی‌های پلاستیکی، ته‌ماندۀ غذاها، سبزی‌ها، خون و بقایای قربانی حیوانات در کوچه‌_پس‌کوچه‌های شهر هنوز هم پیداست.

تعطیلی نسبی در شهرداری و تولید بیش‌تر زباله‌ها از دلیلی‌هایی‌اند که چهرۀ شهر را آلوده‌تر کرده است. در کنار این، نبود برنامۀ منظم برای پاک‌کاری شهر، نبود فرهنگ شهرنشینی و بی‌تفاوتی سکتورهای مرتبط خصوصی، از عامل‌های دیگری‌اند که ضمن آلوده‌گی هوا، محیط زیست پایتخت را نیز آلوده کرده است.

هرچند تلنبارشدن زباله‌ها در محیط شهر، سبب بروز بیماری‌های متفاوت کشنده، فصلی و پوستی می‌شود؛ اما متأسفانه برای مدیریت زباله‌ها شهرداری کابل برنامۀ مفیدی نداشته و ندارد.

پروان سوم؛ زخمی عمیق بر چهرۀ شهر

بی‌جا نخواهد بود اگر بگوییم بحران سوءمدیریت زباله در ناحیۀ چهارم شهر کابل، بیش‌تر ‌از دیگر گوشه‌های شهر محسوس است. وقتی وارد ساحۀ پروان سوم شهر کابل می‌شوید، فکر می‌کنید به محل تخلیۀ زباله‌های شهری قدم گذاشته‌اید. براساس گفته‌های مردم محل، از عید قربان به این‌سو موترهای شهرداری برای تخلیۀ زباله‌ها به محل نیامده و تلنبارشدن مقدار زیاد زباله، آن‌ها را به ستوه آورده است.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

ذبیح‌الله، باشندۀ ناحیۀ چهارم شهر کابل، برای این وضعیت، مردم و مسئولان هر دو را مقصر می‌داند و می‌گوید: «برای پاک‌نگه‌داشتن شهر نیاز است که مسئولان شهرداری و مردم با درنظرداشت فرهنگ شهرنشینی باهم هم‌کار باشند. بدون هم‌کاری مردم جمع‌آوری زباله‌ها بسیار دشوار است.»

عکس از نجیب‌الله آرمان

یکی دیگر از باشنده‌گان شهر کابل به شرط افشانشدن نامش، می‌گوید که دلیل اصلی تلنبارشدن بیش از حد زباله در ساحۀ پروان سوم این شهر، انداختن پس‌ماندۀ حیوانات قربانی در این‌جاست: «زباله‌ها از عید قربان است که با گذشت هر روز به جمع آن افزوده می‌شود و شهرداری تاکنون آن را انتقال نداده‌ است و تعفن آن مردم محل را سخت اذیت می‌کند.»

شهرداری کابل مصروف چیست؟

به باور شماری از مسئولان و آگاهان محیط‌‌ زیستی، شهرداری کابل برنامۀ منظم و مکانیسم درست برای جمع‌آوری زباله‌های شهری ندارد و این امر سبب افزایش زباله‌ها در بخش‌هایی از شهر کابل شده ‌است.

سخی سخا، آمر اطلاعات ادارۀ ملی محیط زیست، می‌گوید که با توجه به نظارت ادارۀ محیط ‌زیست از روند کار شهرداری هنوز هم زباله‌ها در بخش‌هایی از پایتخت دیده می‌شود که این خود به‌دلیل گرم‌شدن هوا باعث بروز بیماری‌های گونه‌گون می‌شود.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

او می‌افزاید: «پیش از عید قربان، ما با نصب بنرها در بخش‌هایی از شهر از مردم خواسته بودیم که به‌خاطر پاکی شهر با مسئولان هم‌کاری کنند و از شهرداری نیز تقاضا کردیم که کارمندان خود را موظف کنند تا شهر کابل در روزهای عید پاک باشد. متأسفانه بنابر نظارتی که ما داریم، بخش‌هایی از شهر هنوز هم پُر از کثافات است.»

عکس از نجیب‌الله آرمان

با این‌حال، از عید قربان بیش‌تر از ده روز می‌گذرد و اما شهرداری کابل می‌گوید که عمل خودسرانۀ مردم سبب انبارشدن کثافات در ناحیه‌های چهارم و پنجم پایتخت شده‌ است.

نعمت‌الله بارکزی، سخنگوی شهرداری کابل، می‌گوید که به‌خاطر جمع‌آوری زباله‌ها از نواحی متذکره، شهرداری کابل متعهد است. او می‌افزاید: «مردم ناحیه‌های چهارم و پنجم به‌طور خودسرانه زباله‌های خود را در بخش‌هایی از این نواحی انباشته‌اند و شهرداری در روزهای نزدیک آن‌ را به مکان مشخص انتقال می‌دهد.»

آن‌چه در این نوشته اشاره شد، تنها مروری کلی بر وضعیت زباله در بخشی از شهر کابل است که با توجه به افزایش جمعیت و به تبع آن، افزایش زباله نیاز است تا فکر اساسی برای حل این معضل دیرینه کرد و اما آن‌چه قابل نگرانی‌‌ست، بی‌کفایتی بعضی از مسئولان برای جمع‌آوری زباله‌ها در زمان معین آن است که انباشته‌شدن آن بعضی از نواحی شهری را به کانون‌‌های اصلی آلوده‌گی محیط زیستی تبدیل کرده و رفع این معضل نیازمند توجه اساسی و مدیریت مطلوب است؛ انتظاری که بسیاری از شهروندان پایتخت از مسئولان دارند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: