سلاموطندار در این گزارش، با ۴۶ زن در ۱۰ ولایت گفتوگو کرده که ۲۹ تن از آنها گفته اند به دلیل افزایش اشتها در دورهی بارداری، دچار اضافهوزن شده اند. شش تن از گفتوگوشوندگان به دلیل فراهمنبودن زمینهی ورزش، پنج تن به دلیل داشتن ژن چاقی و شش تن دیگر به دلیل نوسانهای خلقوخوی شان در دورهی بارداری دچار اضافهوزن شده اند.
سحر احمدزی، باشندهی کندز که دو سال از ازدواجش میگذرد و مادر یک فرزند است، میگوید که به دلیل داشتن اشتهای خوب در دورهی بارداری، اکنون دچار اضافهوزن شده است. او میافزاید: «در دورهی بارداری بسیار زیاد گرسنه میشدم به این دلیل استرس داشتم؛ روزبهروز وزن گرفتم و چاق شدم به همین دلیل از نظر ظاهری هم تغییر کردم.»
فرزانه احدی که ۱۱ سال از ازدواجش میگذرد، میگوید: «در دورهی بارداری رژیم خود را رعایت نمیکردم و هر غذایی که بود مانند پاچه، میوه و چیزهای مقوی دیگر همه را دریافت میکردم به همین دلیل دچار اضافهوزن شدم.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
رعنا، باشندهی فاریاب میگوید که به دلیل ورزشنکردن در دورهی بارداری و پس از آن، دچار اضافهوزن شده است. «فاریاب یک ولایت دوردست است و امکانات باشگاه و ورزشکردن برای زنان وجود ندارد و این بیکاری سبب چاقی من شده است.»
فریده، باشندهی تخار نیز، میگوید که به دلیل ورزشنکردن دچار اضافهوزن و بیماری استخوان شده است. «نبود تغذیهی سالم و ورزشنکردن سبب شد که ظاهرم زودتر تغییر کند؛ پیش از ازدواجم ۶۰ کیلو وزن داشتم و حالا ۹۸ کیلو استم که این اضافهوزن سبب پادردی و کمردری من شده است.»
شبانه، باشندهی بادغیس و آرزو، باشندهی جوزجان، میگویند که آسودگی پس از ازدواج سبب شده که ظاهر شان تغییر کنند. شماری از این زنان اما میگویند که مشکلات در زندگی شان سبب تغییر در ظاهر شان نیز شده است.
زفنون، باشندهی تخار میگوید که دشواریهای زندگی بر ظاهرش نیز تأثیر گذاشته است. او میگوید: «پیش از ازدواج لاغر بودم؛ ولی حالا چاق شدم و مردم نیز میگوید چاق شدی؛ اما به نظرم تشویش و غم سبب شده است که دچار چاقی شوم.»
رعنا، باشندهی کاپیسا باور دارد که تغییرهای پس از زایمان در میان زنان خانوادهاش ارثی است و به همین دلیل او نیز پس از بارداری دچار اضافهوزن شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
شماری از پزشکان، میگویند که بهوجودآمدن تغییرهای هورمونی در بدن زنان در دورهی بارداری و پس از آن، سبب تغییر در آنها میشود.
عاطفه بارکزی، متخصص نسایی -ولادی، میگوید که زنان با ورزشکردن و تغذیهی سالم میتوانند اثرهای تغییرهای هورمونی را در وجود شان کاهش دهند. او، میافزاید که افزایش وزن تا ۱۲.۵ کیلوگرام طبیعی است و زنانی که اضافهوزن دارند باید به مشاور تغذیه مراجعه کنند.
روانشناسان نیز، میگویند که اضطراب و افسردگی در دوران بارداری و پس از آن، از عاملهای اند که سبب تغییر ظاهری در زنان میشود. هبتالله ابراهیمخیل، روانشناس، میگوید که زنان با مراقبتهای روانی و جسمی از خود شان میتوانند تأثیرهای دورهی بارداری را کاهش دهند. او میافزاید: «درمان برای زنان باردار خود مراقبتی است؛ متوجهبودن به ورزش، به رژیم غذایی؛ دوم همآهنگی با اجتماع است همسر یا خانوادهی همسر از جنگ بپرهیزند.»
بارداری از دورههای حساس برای زنان است که در نفس خود زندگی آنها را تغییر میدهد؛ اما برهم خوردن تناسب فزیکی میتواند، برای زنان چالشآفرین باشد.