مسئولان ریاست اطلاعات و فرهنگ غور میگویند که آنان امسال بهدلیل شدت جنگ و نبود بودجه نتوانستند در مناطقی که اثرها و آبدههای تاریخی در آن موقعیت دارد، بروند و از نزدیک وضعیت آبدههای تاریخی را بررسی کنند.
فخرالدین آریاپور، رئیس اطلاعات و فرهنگ غور از احتمال نابودی بیش از ۲۳۰ آبدۀ تاریخی در این ولایت ابراز نگرانی میکند و میگوید که آنان امسال بهدلیل شدت جنگ و نبود بودجه نتوانستند به مناطقی که اثرها و آبدههای تاریخی در آن موقعیت دارد، بروند و از نزدیک وضعیت این آبدهها را بررسی و برای بهبود آن تلاش کنند.
در همین حال، کارشناسان فرهنگی در غور نیز از موجودیت اثرها و آبدههای ارزشمند بسیاری پیش و پس از اسلام بهویژه در زمان امپراتوری غوریان، در این ولایت یادآوری میکنند و میگویند که هماکنون بیشتر این اثرها و آبدههای تاریخی در خطر نابودی قرار دارد.
سلاموطندار را در یوتیوب دنبال کنید
فضلالحق فایق، رئیس انجمن ادبی فیروزکوه، از طرفهای درگیر میخواهد که در حفظ و مراقبت آبدههای تاریخی توجه جدی کنند. «بعضی از آبدات تاریخی که در موقعیتهای استراتژیک موقعیت دارد، معمولاً در وقت جنگها محل برای سنگرها قرار میگیرد و آسیبپذیر میشود. به این اساس اکثریت آبدات تاریخی ولایت غور در حال نابودی است. نگرانی جدی ما بهعنوان مسئول انجمن ادبی و فرهنگی ولایت غور این است که طرفین درگیر به آثار و آبدات تاریخی که میراث گرانبهای فرهنگی یک کشور است، توجه جدی داشته باشند.»
در وضعیت کنونی که جنگ در بیشتر ولایتهای کشور بهویژه غور شدت گرفته، حفظ و مراقبت از اثرها و آبدههای تاریخی را دشوار کرده است. اما مسئولان ادارۀ محلی غور میگویند که دولت مصمم است در کنار تأمین امنیت شهروندان، از اثرها و آبدههای تاریخی نیز حفاظت کند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
زلمی کریمی، سخنگوی والی غور میگوید، «ادارۀ محلی غور و در کل دولت افغانستان در کنار اینکه برای امنیت مردم و رفاه و آسایش مردم تلاش میکند، به حفظ آبدات تاریخی و آثار باستانی همچنان تلاشهای فراوانی در گذشته انجام داده و در آینده هم تلاش این است که تا بتواند حداقل از آثار باستانی و آبدات تاریخی که در وطن ما وجود دارد، حفظ و حراست بکند.»
از سویی هم، قاری یوسف احمدی، از سخنگویان طالبان میگوید که افراد این گروه هیچ آسیبی به آبدههای تاریخی و فرهنگی نمیرسانند.
براساس گفتههای مسئولان ریاست اطلاعات و فرهنگ غور، منار جام در ولسوالی شهرک، قلعۀ ضحاک در فیروزکوه و کشک بهار در ولسوالی دولتیار، از ساحات مشهور تاریخی این ولایت بهشمار میروند.