از یکسال به اینسو بیماری مسری جدیدی بهنام «کووید ۱۹» یا ویروس کرونا، مردم جهان را به شدت تهدید میکند و افراد بسیاری به آن مبتلا شدهاند. شمار بسیاری از مردم در پی ابتلا به این بیماری در سراسر جهان هم قربانی شدهاند. این بیماری، اقتصاد، آموزش، سیستم زندهگی و تمام حیطههای زندهگی انسانها را متأثر کرده است.
ویروس کرونا در کنار مبتلایان و قربانیان بسیار، عارضههای جانبی گونهگون برای مبتلایان نیز داشته است.
یکی از عارضههای نگرانکننده و قابل بحث، نگرانی و اختلالهای روحی پس از سپریشدن دورۀ بیماری میباشد؛ طوری که افراد بهبودیافته از این بیماری در دوران نقاهت اعتماد به نفس خود را از دست دادهاند و هر لحظه خود را در معرض بیماریهای ختلف حس میکنند.
باشندهگان ولایت بادغیس که موج نخست همهگیری کرونا را سپری کردهاند، خاطرههای خوشی از این بیماری ندارند. گسترش موج دوم کرونا نگرانیهای بسیاری را به آنان برانگیخته است تا نشود که مبدا این ویروس دوباره زندهگیشان را دستخوش تغییرات ناخوشایند کند.
خانمحمد، باشندۀ ولایت بادغیس که دوران نقاهت این بیماری را سپری میکند، در آغاز علاقهیی به صحبت از خود نشان نمیدهد؛ اما پس از جلب توجه و رضایتش از وضعیت خود به ما تعریف میکند.
خانمحمد میگوید: «من قبلا مبتلا به ویروس کرونا بودم و مرحلۀ سخت این بیماری را سپری کردم. اکنون دچار مشکلات روانی شدهام و از هراس زیادی که در وجودم پیدا شده است، به هیچکس نزدیک نمیشوم.»
یکی از مؤثرترین راهحلها برای مهار همهگیری، وضع قرنطینه و رعایت فاصلۀ اجتماعیست. متخصصان و پزشکان بیماریهای مسری، بهترین راه جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در سطح جامعه را رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و تجرید بیماران میدانند. دقیقا همین نقطه؛ یعنی قرنطینهکردن بیماران در یک مکان و فاصلهگرفتن از بقیه، سبب بهوجود آمدن فشار و اختلالهای روحی برای بیمار میشود که پس از بهبودی آثارش برای مدتها باقی خواهد ماند.
عبدالناصر، دیگر باشندۀ ولایت بادغیس که بیماری کووید ۱۹ را تجربه کرده است، از قرنطینه و گوشهنشینی خاطرۀ بدی دارد و نمیخواهد به آن دوره برگردد.
او میگوید: «من چند وقت پیش به ویروس کرونا مبتلا شدم و چندین روز در خانه قرنطین شده بودم و بعد از صحتیابیام دچار مشکلات روانی یعنی وسواس که حس خوبی نداشتم، شدهام. تشویش زیاد در وجود خود حس میکنم.»
در همین حال، متخصصان بهداشت روان در ولایت بادغیس از گسترش دوبارۀ همهگیری کرونا و نگرانیهای روحی در میان مردم نگراناند و میگویند که اگر مردم توصیههای بهداشتی را رعایت کنند، از پزشکان متخصص مشوره بگیرند، به رهنمودهای رسانههای دیداری و شنیداری در مورد بیماری گوش بدهند و عمل کنند، تا اندازهیی میتوان با گسترش ویروس و پیامدهای آن مبارزه کرد.
داکتر اسدالله رسولی، متخصص سلامت روان در شفاخانۀ «قلعۀ نو» میگوید که ویروس کرونا در میان جامعه و مردم اختلالهای روانی بسیاری را به بار آورده است که نگرانیهای روحی، وسواس جبری و اضطراب از جمله موارد اصلی آن گفته میشود.
اختلالهای اضطرابی که از کرونا بهوجود آمده اس اضطراب منتشر، وسواس جبری میباشد. اختلال وسواس جبری اختلالیست که بیشتر به تکرار کارها و اعمال و افکار وسواسگونه تظاهر میکند. یا اینکه افکار بیماریگونۀ وسواسی پیدا میشود که افکار منفی بهوجود میآید.
آقای رسولی میگوید که برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا باید به نکات ایمنی توجه داشته باشیم تا خود، خانواده و دیگران را از این ویروس در امان نگه داریم.
او میافزاید که دربارۀ تبلیغات منفی راجع به کرونا باید هوشیار بود و به هیچگونه خبر نادرست در مورد این ویروس نباید گوش داد.
رسولی میگوید: «مثبتگرا باشید. خودتان را خوشحال نگه دارید و از میوهجات دارای ویتامین سی و مقوی استفاده کنید.»
این در حالیست که همزمان با آغاز فصل سرما و آغاز موج دوم همهگیری کرونا، به نگرانیها در مورد بازگشت شرایط به روزهای سخت موج نخست ویروس افزوده میشود.
رادیو حنظله_ولایت بادغیس