پس از فروپاشی جمهوری در تابستان ۱۴۰۰ خورشیدی، چین از انگشتشمار کشورهایی بود که با حکومت جایگزین در افغانستان؛ یعنی امارت اسلامی رابطه گرفته و تا کنون به آن ادامه داده است. در بیش از دو سال گذشته هم امارت اسلامی و هم چین کوشیده اند تا این روابط را با این که چین امارت اسلامی را هنوز به رسمیت نشناخته است، حفظ کنند و حتا گسترش دهند.
در تازهترین مورد از تلاشها، جاو شینگ، سفیر تازهگماشتهشدهی چین در کابل، در دیدار با سرپرست وزارت امور داخله گفته است که مأموریت دارد تا روابط خوب و نزدیک چین و افغانستان را حفظ کند. او، روز گذشته (یکشنبه، ۲۶ سنبله) در دیدار با سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت امور داخله، تأکید کرده است که کشورش هیچ ارادهای برای دخالت در امور داخلی افغانستان ندارد.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
در بخشی از خبرنامهی وزارت امور داخله که در بارهی این دیدار پخش شده، به نقل از جاو شینگ آمده است: «افغانستان و چین، دو همسایهی خوب یکدیگر اند. چین همواره به استقلال، معتقدات و فرهنگ افغانستان، احترام کامل گذاشته است.»
در این دیدار، سراجالدین حقانی، از رویکرد چین در برابر افغانستان استقبال کرده است. با این حال، شماری از آگاهان مسائل سیاسی، به این باور اند که منافع و اهداف اقتصادی چین، تعیینکنندهی سطح روابط این کشور با افغانستان است و رویکرد این کشور در روابط با افغانستان، اقتصادمحور است.
ویس ناصری، آگاه مسائل سیاسی، در این باره به سلاموطندار میگوید: «چین با هر حکومت و نظامی که در ۴۰ سال گذشته در افغانستان حاکم بوده، کوشش کرده است تا در میدان جنگ و منازعهی افغانستان به گونهی فیزیکی وارد شود و فقط منافع سیاسی و اقتصادی خود را در افغانستان تعقیب کرده است.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
ولی فروزان، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز در این باره میگوید: «به چین بسیار زیاد مهم این نیست که کدام حکومت با چه گونه پالیسی یک کشور را اداره میکند. تا وقتی به چین دسترسی به معادن میسر باشد، دیگر چیزی برای شان مهم نیست.»
گفتنی است با این که برخی از کشورها مانند چین در بیش از دو سال گذشته همواره بر بهبود روابط با امارت اسلامی کوشیده؛ اما تا کنون هیچ یک از این کشورها آماده نشده اند که امارت اسلامی افغانستان را به رسمیت بشناسند. لازم به یادآوری است که هماکنون نفت سرپل و معدن مسعینک لوگر، از سوی شرکتهای چینی استخراج میشود.