در هفتهی جهانی تغذیه با شیر مادر، شماری از پزشکان در شفاخانهی صحت طفل اندراگاندی، میگویند که تغذیهی نوزادان با شیر خشک، سبب ابتلای آنان به بیماریهای ساری، عقبماندگی ذهنی و سوءتغذیه میشود.
خالد، پزشک متخصص سوءتغذیه در شفاخانهی صحت طفل اندراگاندی، با مهمخواندن اهمیت تغذیه با شیر مادر، میگوید که از زمان تولد تا ششماهگی هیچ غذای دیگر نمیتواند جاگزین شیر مادر برای نوزاد شود. او میافزاید: «شیر مادر یگانه غذای تکمیلی در شش ماه نخست برای نوزاد است؛ وقتی نوزاد تولد میشود، خالص باید با شیر مادر تغذیه شود؛ شیر مادر دوا و غذا هر دویش است و قوت و معافیت مادر را به نوزاد انتقال میدهد و غذای کافی است.»
پزشکان، میافزایند که بیتوجهی مادران به تغذیه با شیر مادر از عاملهای اصلی ابتلای کودکان به سوءتغذیه، ناتوانیهای جسمی و ذهنی است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در سوی دیگر، شماری از مادرانی که نوزدان شان را در شش ماه نخست با شیر خشک تغذیه کرده اند، میگویند که به دلیل خشکشدن و ناکافیبودن شیر شان، نوزادان آنان از دریافت شیر مادر محروم شده اند.
پلوشه که تا ششماهگی نوزادش را با شیر خشک تغذیه کرده، میگوید که اکنون نوزادش به بیماری سوءتغذیه دچار شده است. «هشت ماهه شده؛ شیر خودم از اول که به دنیا آمد، خشک شد. شفاخانه برایش شیر خشک داد. کودکم در همین هشت ماه استفراغ، اسهال و تب دارد؛ داکتر/ پزشک میگوید که سوءتغذیه است.»
فریبا، باشندهی کابل نیز، میگوید که به دلیل ناکافیبودن شیرش کودکش را با شیر خشک تغذیه میکند. «شیر خشک برایش دادم؛ هیچ شیر نداشتم؛ شیرم خشک بود و نمیآمد؛ پس از شش ماه شیر خشک میدادم. حالا کودکم اسهال و دلبد است و سوءتغذیه شده است.»
مرسل، که کودکش دچار سوءتغذیه است، میگوید: «از شیر خودم هم برش میدهم؛ اما کافی نیست و سیر نمیشود و به همین دلیل همیشه گریه میکند. بسیار کم شیر استم و کودکم سوءتغذیه شده است.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
ستاره حبیبی، مشاور تغذیهی کودکان، میگوید که مادران باید برای افزایش شیر شان، زمان و روشهای درست شیردهی به نوزادان را رعایت کنند. او میافزاید: «علت خشک یا کمشدن شیر مادران این است که در ساعتهای پس از تولد مادران شیر نمیدهند؛ باید برای نوزادان در همان ساعتهای نخست شیر بدهند؛ نوزدا که نو پیدا میشود آمادگی گرفتن شیر را ندارند و زمان و حوصلهمندی میخواهد.»
با این همه، وزارت صحت عامه، میگوید که در یک سال گذشته، برای آگهیدهی در بارهی اهمیت تغذیهی نوزادان با شیر مادر، در ولایتها ۲۳۰۰ مشاور تغذیه گماشته است.
صندوق پشتیبانی از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در افغانستان، اعلام کرده که کمتر از دوسوم نوزادان در افغانستان در شش ماه نخست با شیر مادر تغذیه میشوند.