ساعت دوی پس از چاشت است، در یکی از جادههای شهر کابل، زنی میانسال با چشمان خاکستری، در حالی که کودک خردسالش را در آغوش گرفته و دست نیاز سوی رهگذران دراز کرده، خودش را سمیرا معرفی میکند. سمیرا میگوید که ناداری و ترس از گرسنهماندن فرزندانش، او را به این کار واداشته است.
او میگوید: «۱۰ تا ۱۵ سال میشود که در این جا خیرات جمع میکنیم، از مجبوری به این جا میآییم، اگر مجبور نباشیم، هیچ کسی در این هوای سرد کودکانش را از خانه بیرون نمیکشد. اگر ما در خانه بمانیم، چه کسی پول نان کودکان ما را میدهد؟»
سمیرا، با گلایه از وضعیت ناخوشش، میگوید که چندین بار برای شناسایی و نامنویسی به بادامباغ کابل برده شده؛ اما تا کنون هیچ گونه کمکی دریافت نکرده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
او میافزاید: «به ما گفتند که یک ماه بعد به شما کمک میکنیم؛ اما هیچ کمک نکرده و یک افغانی هم به ما نداده اند. دروغ میگویند. اگر به ما پول بدهند و کمک کنند، چرا به این جا بیاییم و خیرات جمع کنیم؟»
آن سوی جاده، کودکی که ۱۳ -۱۴ ساله مینماید با لباسی فرسوده در حالی که شاخههای گل را با خود دارد، خودش را تواب معرفی میکند و میگوید که در هنگام تلاش برای فروش گلها، پنهانی دست نیاز به دیگران دراز میکند؛ زیرا، تنها با فروش چند شاخهای گل، نمیتواند مصارف مورد نیاز خود و خانوادهاش را فراهم کند.
تواب میافزاید: «قبلاً خریطه هم میفروختم، امارت اسلامی مرا هم بردند، هر جایی که گیرم کنند، میبرند. نام، آدرس خانه و عکس دستهای ما را گرفتند و گفتند که تماس میگیریم و به شما کمک میکنیم؛ اما وقتی ما تماس میگیریم، میگویند که کمک نیست.»
از سویی هم، مسئولان وزارت کار و امور اجتماعی، میگویند که بیش از ۲۶ هزار تکدیگر به شمول زنان و کودکان را از سطح شهر کابل جمعآوری و بایومتریک کرده اند.
یونس صدیقی، سخنگوی این وزارت، به سلاموطندار میگوید: «کسانی که به دلیل ناداری تکدیگری میکنند را بایومتریک، ثبت و به دفتر جمعیت هلالاحمر افغانی معرفی کردهایم، از جمله ۲۰۰۰ کودک تا کنون معرفی شده اند و به آنها کمک میشود. شماری هم که بیسرپرست و یتیم اند، به خاطر آموزش به پرورشگاهها فرستاده شده اند.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
در همین حال، مسئولان دفتر جمعیت هلالاحمر افغانی، میگویند که به بیش از ۴۰۰ خانواده کمک نقدی توزیع شده است و بیش از ۳۵۰۰ خانواده از سوی وزارت کار و امور اجتماعی، به این اداره معرفی شده اند که پس از شناسایی و تثبیت هویت شان، به آنان نیز کمک توزیع میشود.
عرفانالله شرفزوی، سخنگوی دفتر جمعیت هلالاحمر افغانی، میگوید: «ما آنان را سروی میکنیم و با درنظرداشت شرایط مان، تثبیت هویت میشوند که به هر فرد ۲۰۰۰ افغانی میدهیم. اگر در یک خانواده هشت نفر باشند، به آنان ۱۶ هزار افغانی میدهیم.»
این در حالی است که با افزایش دامنهی ناداری در نزدیک به یکونیم سال گذشته، شمار چشمگیری از شهروندان برای یافتن لقمهنانی، با روشهای متفاوت دست نیاز سوی دیگران دراز میکنند.