کمیتهی بینالمللی نجات (IRC)، به تازگی اعلام کرده است که افغانستان در میان ۱۰ کشور با میزان آسیبپذیری بالا از تغییرات آبوهوایی، در جایگاه سوم قرار دارد. به گفتهی این کمیته، افغانستان اکنون وارد سومین سال خشکسالی میشود که در نتیجهی آن، تولید مواد خوراکی کاهش مییابد و مردم از خانههای شان آواره میشوند.
در همین حال، مسئولان در وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، میگویند که در سال روان ممکن با گرمشدن هوا، بخشهایی از افغانستان خالی از سکنه و بخشهایی نیز با باران و سیلابهای شدید روبهرو شود. شفیعالله رحیمی، سخنگوی این وزارت، میگوید که سال گذشته در نتیجهی رویدادهای ناشی از تغییرات آبوهوایی در کشور، سه هزار تن کشته و زخمی شده اند و دهها هزار رأس مواشی نیز تلف شده است.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
او میافزاید: «با گرمشدن هوا، برخی مناطق ممکن غیرقابل سکونت و برخی دیگر، با بارش باران و سیلاب روبهرو شود. در سال گذشته، در اثر حوادث تغییرات اقلیمی یک هزار تن کشته، دو هزار تن دیگر زخمی، ۹۰ هزار رأس مواشی و ۴۰ خانه به گونهی کلی و قسمی تخریب شده اند.»
از سویی هم، فرید فرهنگ، سخنگوی ادارهی ملی حفاظت از محیط زیست، با اشاره به توقف پروژههای مرتبط به تغییرات آبوهوایی در افغانستان، خواهان همکاری جهان برای کاهش آسیبهای ناشی از این تغییرات شده است. او میافزاید: «افغانستان از تغییرات اقلیمی بیشتر متأثر میشود و کشورهای جهان باید در تغییر اقلیم افغانستان، کمک کنند. اکنون ۳۲ پروژهی تغییر اقلیم و محیط زیست به هزینهی ۸۹۲ میلیون دالر در افغانستان تعطیل شده است. از کشورهای کمککننده میخواهیم که کمکهای شان را سیاسی نکنند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در سوی دیگر، شماری از کارشناسان محیطزیستی، میگویند که برای مبارزه با پیامدهای تغییرهای آبوهوایی، نیاز است که امارت اسلامی تلاش کند تا عضویت افغانستان را در کنوانسیونهای تغییرات آبوهوایی، حفظ کند. عبدالهادی اچکزی، کارشناس محیطزیستی، میگوید: «افغانستان در ۱۷ کنوانسیون تغییرات اقلیم با جهان عضویت دارد. امارت اسلامی باید تلاش کند که عضویت خود را در این کنوانسیونها حفظ کند و نیز در ایجاد مرکزهای تحقیقات تغییراقلیم و گسترش جنگلات، تلاش کند.»
بر اساس گزارش کمیتهی بینالمللی نجات، یمن، چاد، افغانستان، سودان جنوبی، جمهوری افریقای مرکزی و کشورهای دیگر، بیشترین آسیب را از تغییرات آبوهوایی متحمل شده اند.