افغانستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، در حالی وارد رقابت برای گرفتن یکی از چهار کرسی اختصاص‌یافته برای منطقه‌ی آسیا-پاسیفیک شد که حکومت این کشور، هنوز از سوی جامعه‌ی جهانی به رسمیت شناخته نشده است.

در این رقابت که زیر نام رقابت دشوار و پیچیده در نبود حکومتی مشروع در افغانستان یاد شده بود، این کشور با گرفتن ۱۲ رأی در برابر کشورهای بنگله‌دیش، مالدیو، ویتنام و قرقیزستان شکست خورد. در رأی‌گیری شب گذشته‌ی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، افغانستان آرای مورد نیاز برای به‌دست‌آوردن عضویت در این شورا را به دست نیاورد.

افغانستان در حالی از عضویت شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد باز می‌ماند که با بازگشت امارت اسلامی به قدرت در بیش‌تر از یک سال گذشته، موارد بسیاری از نقص حقوق بشر در این کشور گزارش شده است.

محدودشدن حقوق فردی و اجتماعی زنان به ویژه حق آموزش و حق کار که بسته‌ماندن مکتب‌ به روی دختران بالاتر از صنف ششم، برجسته‌ترین نمونه‌ی آن است، باعث شده که امارت اسلامی به نقض حقوق بشر از سوی جامعه‌ی جهانی متهم شود.

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

راه‌نیافتن افغانستان به عضویت شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، در شرایطی که حقوق‌ بشری شهروندان همه‌روزه نقض می‌شود، نگرانی‌هایی را نیز به هم‌راه داشته است.

نصیراحمد اندیشه، نماینده‌ی دولت پیشین در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، پیش از این گفته بود که حفظ کرسی افغانستان در این شورا، مهم و ارزنده است.

نبیه مصطفازاده، سناتور پیشین، در این باره به سلام‌‌وطندار می‌گوید: «اگر سازمان ملل از افغانستان نظارت درست نداشته باشد و حکومت فعلی هم در برابر حقوق بشر پاسخ‌گو نباشد، حقوق بشر بیش‌تر از پیش نقض می‌شود و از این ناحیه مردم آسیب می‌بینند.»

سوسن خالق‌یار، فعال حقوق زن در افغانستان، نیز در این باره می‌گوید: «طبعاً این می‌تواند نقض حقوق بشر را در افغانستان بیش‌تر سازد؛ زیرا این‌ها فکر می‌کنند دیگر نهادی نیست که از آنان نظارت کند، دیگر کسی نیست که عمل‌کرد نقض حقوق بشر را نظارت کند.»

همین گونه، مظاهر رییس‌زاده، پژوهش‌گر مطالعات استراتژیک منطقه‌ای، می‌گوید که رد عضویت افغانستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، می‌تواند دست جامعه‌ی جهانی را از نظارت بر عمل‌کردهای ضدبشری و بهبود وضعیت حقوق‌بشری در افغانستان، کوتاه کند.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

هم‌زمان با این، هیدر بار، معاون مدیر بخش زنان دیدبان حقوق بشر، وضعیت جاری حقوق‌بشری در افغانستان را نگران‌کننده می‌داند و توقع دارد که اعضای تازه‌ی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، افغانستان را در اولویت قرار دهند.

معاون مدیر بخش زنان دیدبان حقوق بشر، در گفت‌وگو ‌با سلام‌وطندار پیشنهاد می‌کند که پس از این باید سازوکار تازه‌ای، برای پاسخ‌گویی در بخش نقض حقوق‌بشری در افغانستان ایجاد شود.

هیدر بار، هم‌چنان خواهان قضاوت در باره‌ی وضعیت حقوق‌بشری در افغانستان بر مبنای عمل‌کرد امارت اسلامی شده است.

این در حالی ا‌ست که ریچارد بنت، گزارش‌گر ویژه‌ی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، برای بررسی وضعیت حقوق بشری در افغانستان به سر می‌برد و دیدارهایی نیز، با مقام‌های امارت اسلامی داشته است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: