بر بنیاد آمارهای ارائه‌شده از سوی مقام‌های ایران، هم‌اکنون حدود پنج میلیون مهاجر افغان به گونه‌ی قانونی و غیرقانونی در ایران زندگی می‌کنند. اما در این اواخر گزارش‌ها از این کشور حکایت از فشارهای فزاینده‌ی دولت بر مهاجران دارد.

به دنبال اعمال فشارها و محدودیت‌ها، از چندی به این سو اخراج مهاجران افغان از ایران نیز شدت گرفته‌ است و در برخی موارد هم پلیس این کشور برخورد نادرست در برابر مهاجران از خود به نمایش می‌گذارد.

مواردی از این برخوردهای خشن پلیس ایران در روزهای پسین در شبکه‌های اجتماعی همگانی شده و واکنش‌های بسیاری را نیز به هم‌راه داشته‌ است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، مهاجران افغان در ایران، می‌گویند که هم‌اکنون شب‌وروز شان را با چالش‌های جدی و با ترس و نگرانی می‌گذرانند.

احمد، یکی از این مهاجران که به علت بی‌کاری به ایران مهاجر شده است، می‌گوید: «یک‌ونیم سال است که در ایران مهاجر هستم؛ در ایران در برابر افغان‌ها ظلم روان است؛ کسی هم که پاسپورت/گذرنامه و مدارک دارد، آن هم نمی‌چلد.»

مهاجران افغان در ایران، می‌گویند که در بیش‌تر موارد با وجود داشتن اسناد موقت، باز هم از سوی پلیس بازداشت و شکنجه می‌شوند. آنان، می‌افزایند که در سال‌های پسین بارها برای گرفتن سند اقامت در ایران تلاش کرده‌ اند؛ اما از آنان باج‌گیری شده و اسناد درستی به دست‌رس‌ شان قرار داده نشده‌ است.

مهاجران از حکومت سرپرست امارت اسلامی، می‌خواهند که برای حل مشکلات ‌شان تلاش کند.

صدرمحمد، یک تن از این مهاجران، می‌گوید: «ما از حکومت خود توقع می‌کنیم اگر از ما دفاع می‌کنید، چرا مردم ما در ظلم باشند و چرا مردم ما زجر بکشند و کشته شوند؟»

فضل‌الدین، یک تن دیگر از این مهاجران، نیز می‌گوید: «همه را دستگیر می‌کنند و پاهای مهاجران را می‌بندند؛ حتا کسانی که پاسپورت و کارت‌ها دارند را می‌گیرند به کلانتری می‌برند و بعد به اردوگاه می‌برند. بعضی ها را با وجود داشتن کارت هم رد می‌کنند و بعضی‌ها را با شکنجه رها می‌کنند.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

با این همه، آگاهان روابط بین‌الملل، می‌گویند که ایران به دلیل مقصدهای اقتصادی‌اش، مهاجران افغان را زیر فشار قرار می‌دهد.

نورالرحمان ثاقب، آگاه روابط بین‌الملل، در این باره می‌گوید: «در گذشته ایران مهاجران قانونی و غیرقانونی را می‌پذیرفت؛ به خاطری که به نفع اقتصادی‌اش بود و از آن‌ها استفاده‌ی اقتصادی می‌شد؛ اما شما شاهد هستید که در سه سال گذشته خیلی از شهروندان افغانستان به ایران از راه قانونی سرمایه انتقال دادند و ایران می‌خواهد پس از این همین روند بیش‌تر شود.»

هم‌زمان با افزایش فشارهای دولت ایران بر مهاجران افغان، خواستیم واکنش و برنامه‌ی امارت اسلامی را برای حل این مشکلات داشته باشیم؛ اما با تماس‌های مکرر سخن‌گویان حکومت، وزارت امور مهاجرین و عودت‌کنندگان و همین گونه سفارت افغانستان در تهران، حاضر به ارائه‌ی پاسخ در این باره نشدند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: