خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، گزارش داده که مقام‌های استان سیستان و بلوچستان و فرماندار شهرستان ویژه‌ی چابهار، گفته که هر گونه عقد قرارداد و کرایه‌دادن خانه‌های رهایشی یا تجاری با شهروندان بیرونی غیرمجاز در این شهرستان‌ها ممنوع است.

هم‌زمان با این، شماری از شهروندان افغانستان که در ایران به گونه‌ی غیرقانونی زندگی می‌کنند، می‌گویند که در ماه‌های پسین محدودیت‌ها از سوی دولت ایران و بدرفتاری‌ها از سوی ایرانی‌ها با آن‌ها، افزایش یافته است.

عزیزالله ولی‌زاده که از چهار ماه به این ‌سو در ایران زندگی می‌کند، در باره‌ی افزایش محدودیت‌ها بر مهاجران افغان، چنین می‌گوید: «در روزهای اخیر برگه‌های سرشماری و هم‌چنان سیم‌کارت‌ها را منع کرده اند و گرفتاری‌ها و مهاجرت‌ها خیلی بالای مهاجرین زیاد شده و چه از طریق پلیس و چه از طریق مردم محلی ایران، خیلی محدودیت‌ها زیاد شده است و زندگی افغانی‌ها در این جا سخت شده و این روزها سر کار هم رفته نمی‌توانیم.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

انوش و کمال، دو مهاجر دیگر افغان در ایران، نیز می‌گویند که در روزهای پسین بدرفتاری در برابر مهاجران افزایش یافته است. آن‌ها، می‌افزایند که روند بازداشت و برگشت‌دادن مهاجران افغان از ایران، شدت گرفته است.

انوش، می‌گوید: «فعلاً در ایران به شکل غیرقانونی زندگی می‌کنم. سه سال می‌شود که در این جا غیرقانونی هستم و مشکلات سر ما و دیگر مهاجران خیلی زیاد است؛ گرفتاری‌ها هم شدید جریان دارد. کسانی که غیرقانونی استند، به اجبار از این کشور اخراج می‌شوند.»

کمال، نیز می‌گوید: «فشارهای اقتصادی زیاد است. من خودم با چهار فرزندم این جا زندگی می‌کنیم. در این جا مدارک قانونی نداریم و زیر فشار هستیم.»

در همین حال، شماری از آگاهان امور مهاجران، می‌گویند که اعمال محدودیت بر مهاجران افغان در ایران و بدرفتاری با آن‌ها، جزو سیاست‌های داخلی ایران است؛ اما این محدودیت‌ها شهروندان افغانستان مقیم ایران را با مشکلات اقتصادی بسیاری روبه‌رو می‌کند.

علی‌رضا کریمی، آگاه امور مهاجران، می‌گوید در حالی که محدودیت‌ها بر دست‌رسی شهروندان افغان به خدمات شهری در ایران، آن‌ها را با مشکلات بسیاری روبه‌رو کرده است، زمینه‌ها برای برگشت‌دادن صدها هزار مهاجر به افغانستان نیز مساعد نیست.

او می‌افزاید: «محدودکردن دست‌رسی شهروندان افغانستان به خدمات شهری که به طور غیرقانونی در ایران زندگی می‌کنند، اقدامی است که بر اساس سیاست‌های داخلی این کشور و قوانین مهاجرتی صورت می‌گیرد. از یک سو ایران حق دارد که قوانین مهاجرتی اجرا کند؛ اما از سوی دیگر این محدودیت‌ها می‌تواند مهاجرین را به مشکلات معیشتی، آموزشی و درمانی روبه‌رو کند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

فضل‌محمد حقانی، سرپرست سفارت افغانستان در تهران، به سلام‌وطندار می‌گوید: «در خصوص حل مشکلات مهاجرین، سفارت چندین یادداشت رسمی عنوانی وزارت امور خارجه‌ی جمهوری اسلامی ایران و هم‌چنان طی ملاقات‌های جداگانه با مسئولان در میان گذاشته شده است.»

بر بنیاد داده‌های مرکز آمار ایران در باره‌ی جمعیت مهاجران رسمی در ۱۴۰۲، بیش از ۹۷ درصد مهاجران در این کشور افغان‌ها اند.

گفتنی ا‌ست که پیش‌تر وزیر امور داخله‌ی ایران، گفته بود که مهاجران بدون مدرک افغان را به گونه‌ی دسته‌جمعی تا پایان ۱۴۰۳ خورشیدی از ایران اخراج می‌کند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: