پس از اظهارات سرفراز بوگتی، وزیر امور داخلهی حکومت موقت پاکستان، مبنی بر دستداشتن شهروندان افغانستان در وضعیت آشفتهی امنیتی آن کشور و تعیین مهلت یکماهه برای خروج مهاجران افغان از پاکستان، اکنون مقامهای حکومت سرپرست میگویند که فشارها بر مهاجران راه حل نیست و پیامدهای منفی جدی را به دنبال خواهد داشت.
شیرمحمد عباس استانکزی، معین سیاسی وزارت امور خارجهی حکومت سرپرست، روز پنجشنبه، ۱۳ میزان، در محفل فراغت چهاردهمین دور دانشجویان اکادمی پلیس در کابل، میگوید که پاکستان باید از تهمتهای بیجا بر افغانستان دست بردارد.
او میافزاید: «وضعیتی که در برابر مهاجران در این روزها در پاکستان جریان دارد، مورد قبول ما نیست. در مجالس بینالمللی باید کوشش شود تا پاکستان عفت کلام را مراعات کند. تهمتهای بیجا و ناحق بر همسایه، به جای حل مشکلات، وضعیت را بدتر میکند. جزادادن مهاجران مشکل را حل نمیکند؛ بل که دوامدار میکند.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
آقای استانکزی از مهاجران افغان، میخواهد که برای زندگی آبرومندانه به افغانستان بازگردند.
در همین حال، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، نیز در واکنش به بازداشت و شکنجهی مهاجران افغان در پاکستان، میگوید که این رفتار پاکستان، پیامدهای منفی جدی را به دنبال خواهد داشت.
او میافزاید: «این موضوعات بر روابط دو کشور و دو مردم اثر منفی میگذارد و عواقب آن را جدی بگیرند. وضعیتی که جریان دارد را باید تغییر بدهند، مهاجران افغان در هیچ رویدادی دست نداشته اند.»
با این حال، محمدیعقوب مجاهد، سرپرست وزارت دفاع ملی، در محفل فراغت چهاردهمین دور دانشجویان اکادمی پلیس، رفتار پاکستان با مهاجران افغان را به شدت محکوم کرده و از سازمانهای جهانی خواسته است که رفتار ظالمانهی پاکستان در برابر مهاجران افغان را متوقف کنند.
بر اساس آمار وزارت مهاجران و بازگشتکنندگان، در ۲۰ روز گذشته، نزدیک به ۲۳ هزار مهاجر افغان از مسیر تورخم و سپینبولدک به گونهی اجباری از پاکستان اخراج شده اند.
تشدید فشارها بر مهاجران افغان، بازداشتهای اخیر و تعیین مهلت یکماهه برای خروج آنها از پاکستان، با واکنش سازمان عفو بینالملل و کمیسیون حقوق بشر پاکستان، نیز روبهرو شده است.
نادیا رحمان، معاون موقت مدیر منطقهای سازمان عفو بینالملل برای تحقیقات در جنوب آسیا، در بیانیهای که در وبسایت این سازمان پخش شده، گفته است که روند بازداشت مهاجران افغان باید فوری متوقف شود.
او میافزاید: «افغانها در پاکستان در شرایطی که برای ثبت نام به عنوان پناهنده در پاکستان باید فرایندهای سختی را پشت سر بگذارند، زندگی بسیار متزلزلی دارند، یا در فرایندهای طولانی در انتظار انتقال به کشور دیگر گیر کرده اند. بازگشت اجباری به افغانستان، میتواند آنها را در معرض خطر جدی قرار دهد.»
کمیسیون حقوق بشر پاکستان، نیز با پخش بیانیهای در شبکهی «ایکس»، تصمیم حکومت پاکستان مبنی بر اخراج مهاجران به ظن دستداشتن آنها در ناامنی پاکستان را غیرقابل قبول و اشتباه خوانده است.
از سوی دیگر، شماری از آگاهان مسائل سیاسی، میگویند که امارت اسلامی نباید تنها به اظهارات اکتفا کند؛ بل که نیاز به اقدام عملی است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
شاکر یعقوبی، آگاه مسائل سیاسی، میگوید که برای بهبود اوضاع میان دو کشور، حکومت سرپرست باید به پاکستان اطمینان دهد که اعضای تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) در افغانستان حضور ندارند.
او میافزاید: «امارت اسلامی فشار بر مهاجرین را جدی نگرفته است و رویکردی که بتواند فشار را بر مهاجرین کم کند، روی دست نگرفته است. تا زمانی که افغانستان، پاکستان را از عدم حضور تیتیپی اطمینان ندهد، پاکستان هم بر فشارهای سیاسی و اقتصادی خود ادامه میدهد.»
گفتنی است که چند روز پیش وزیر امور داخلهی حکومت موقت پاکستان، در یک نشست خبری گفت که افغانها در ۱۴ حمله در پاکستان دست داشته اند و مهاجران افغان باید تا اول نومبر سال روان، پاکستان را ترک کنند.