گاهی در دل روزهای ناامیدی، آواهای امید و اراده از گوشه‌گوشه‌ی سرزمین ما بلند می‌شود. جوانانی که با تمام وجود، برای ساختن فردای بهتر تلاش می‌کنند. جوانی از بلخ که با باور به توانایی‌های خود، به رغم تمام مشکلات، شهری را که در آن زندگی می‌کند، تغییر داد.

عاقل‌شاه بختیار ۲۵ساله، از همان کودکی با نگاه به ساختمان‌ها و پروژه‌های مهندسی، احساس می‌کرد که جای رشد او در این دنیای بزرگ است. مهندسی به او تنها یک حرفه نبود، بل یک آرزو بود. او می‌خواست از دل این رشته، چیزی بسازد که نه تنها زندگی‌اش را تغییر دهد، بل تأثیر بزرگی بر اطرافیانش بگذارد. در دنیای پر از سختی‌ها، تنها چیزی که او را به جلو می‌راند، همین آرزو بود. پس از گذراندن دوران سخت دانش‌جویی، عاقل‌شاه به هدف خود رسید و از دانش‌کده‌ی مهندسی دانش‌گاه بلخ فارغ شد؛ اما هیچ گاه نمی‌خواست که فقط یک مهندس ساده باشد؛ او می‌خواست کاری بزرگ انجام دهد. از آن جا که خانواده‌اش همیشه حامی‌اش بود و به او ایمان داشتند، عاقل‌شاه تصمیم گرفت با سرمایه‌ای که تنها ۷۰ هزار افغانی بود، شرکت ساختمانی تأسیس کند.

عاقل‌شاه، می‌گوید: «انگیزه‌ی من برای تأسیس شرکت برمی‌گردد به زمان مکتب؛ انگیزه‌ی بسیار زیاد داشتم به خاطری که بخواهم انجنیر/مهندس شوم و بتوانم یک شرکت را تأسیس کنم. به حمایت خانواده‌ام، توانستم به رشته‌ی دل‌خواه خود برسم و بعد ختم درس توانستم شرکت ساختمانی را بسازم و به این دلیل این رشته را انتخاب کردم؛ چون کشور ما به ساخت‌وساز بنیادی ضرورت دارد.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

با ایده‌های نوآورانه و طرح‌های سه‌بعدی، او توانست نماهای جدیدی را برای ساختمان‌ها طراحی کند. این طرح‌ها نه تنها توجه سرمایه‌گذاران را برای ایجاد ساختمان‌ها جلب کرد، بل چشم‌انداز جدیدی از شهر مدرن و زیبا را به مردم نشان داد. تنها یک سال از آغاز کارش می‌گذرد؛ اما امروز عاقل‌شاه بختیار نه تنها خود موفق شده، بل‌ ۴۲ تن دیگر را نیز در شرکتش استخدام کرده است. «بودجه‌ای که من برای ساخت شرکت در نظر گرفته بودم، بالغ به ۷۰ هزار افغانی می‌شود و حدود یک سال از تأسیس شرکت می‌گذرد و در این شرکت طرح‌های مدرن بیش‌تر ساخته می‌شود. کارگران ماهر ۱۰ تا ۱۲ نفر می‌باشد و کارگران غیرماهر ۳۰ نفر می‌باشد.»

عاقل‌شاه، هرچند در این مسیر پشتیبانی‌ای از سوی حکومت دریافت نکرده؛ اما خوش‌حال است که تغییرات او در نمای شهر مزارشریف قابل مشاهده است. او به این باور است که تأثیرگذاربودن در جامعه، به معنای گرفتن پشتیبانی از نهادها نیست، بل به معنای ساختن دنیای بهتر با دستان خود است. «هیچ نوع حمایتی در پیش‌برد و تأسیس این شرکت از مراجع دولتی نداشته‌ام؛ یگانه مشوق من در این راستا خانواده‌ام است. بعد از تشکیل شرکت، تغییرات نه تنها در شرکت، بل‌ در جاهایی که پروژه را تطبیق کرده‌ام، نیز آمده است و نمای خوب را به شهرها داده است. کشور ما به ساخت‌وساز زیربنایی ضرورت دارد تا بتوانیم بهترین شهرها را بسازیم و کم‌کم با دیگر کشورها رقابت کنیم.»

موفقیت عاقل‌شاه اما تنها به طراحی‌های خلاقانه محدود نمی‌شود. او به خوبی می‌داند که برای داشتن یک شهر مدرن و باامن باید به مسائل امنیتی و معیارهای ساختمانی توجه ویژه کرد. او باورمند است که بسیاری از ساخت‌وسازها بدون رعایت نکات امنیتی انجام می‌شود و این چالش می‌تواند در آینده مشکلات جدی به مردم ایجاد کند. «از حکومت می‌خواهم که جلو ساخت‌وسازهای خودسر را بگیرد؛ بیش‌تر پروژه‌ها جنبه‌ی تجاری دارد و هیچ نوع نکات ایمنی و نکات انجنیری اصلاً مراعات نمی‌شود.»

آگاهان مسائل اقتصادی، نیز تأکید می‌کنند که کسب‌وکارهای کوچک می‌تواند عامل رشد و رقابت در بازارهای مختلف باشد و این طرح‌ها و ایده‌ها می‌تواند بخش‌های مختلف اقتصاد را متحول کند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

حنیف فرزان، آگاه مسائل اقتصادی، می‌گوید: «کسب‌وکارهای کوچک به عنوان موتور محرک توسعه‌ی اقتصادی محسوب می‌شوند؛ چون کسب‌وکارهای کوچک در چهار جهت نوآوری، تغییر در فن‌آوری، پویایی صنعت، ایجاد فرصت شغلی و کسب درآمد به توسعه‌ی اقتصادی کمک شایان می‌کند و از سوی دیگر، به دلیل این که با سرمایه‌ی کم‌تر نسبت به کسب‌وکارهای بزرگ شکل می‌گیرد، عایدزا هستند و بخش زیادی از نیروی انسانی را  به خود مصروف می‌سازد که این امر جهت دست‌یافتن به توسعه‌ی اقتصادی نقش اساسی دارد.»

مسئولان در وزارت کار و امور اجتماعی حکومت سرپرست، به سلام‌وطندار گفته اند این وزارت برنامه‌های حمایتی از جوانانی که اقدام به راه‌اندازی کسب‌وکارهای کوچک می‌کنند، تا کنون نداشته است.

گفتنی است که بی‌کاری و ناداری از مشکلات اساسی جوانان است که آن‌ها با کارآفرینی و ایجاد کسب‌وکارهای جدید می‌توانند راه حل مؤثری برای مقابله با این چالش‌ها داشته باشند و از این راه به استقلال مالی دست یابند.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: