امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجهی امارت اسلامی و رشید مردوف، وزیر امور خارجهی ترکمنستان، از محل کار عملی پروژهی تاپی در هرات بازدید کرده اند.
ضیااحمد تکل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه، میگوید که دو طرف در این دیدار، در بارهی تسهیل صدور ویزا، تمدید راهآهن، انتقال فایبر نوری به افغانستان و ایجاد سهولت در بخش حملونقل میان دو کشور گفتوگو کرده اند.
به گفتهی تکل، سرپرست وزارت خارجهی امارت اسلامی و وزیر خارجهی ترکمنستان، تأکید کرده اند که برای سرعتدادن به کار پروژهی تاپی، گروههای کاری امارت اسلامی و ترکمنستان، روند برگزاری جلسههای شان را در کابل و عشقآباد افزایش دهند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
ضیااحمد تکل، میافزاید: «هر دو طرف توافق کردند که برای تسریع کارهای عملی تاپی و پیشرفت خطآهن، برق، سهولت در بخش حملونقل، صدور ویزا، همکاری در بخش اقتصادی و برای تسریع کار در انجام موارد یادشده، تیمهای کاری روند برگزاری جلسههای شان را در کابل و عشقآباد افزایش دهند.»
شماری از آگاهان مسائل اقتصادی، آغاز کار عملی و پیشرفتها در روند کاری پروژهی تاپی را برای افغانستان بااهمیت عنوان میکنند.
امیدالله قاسمزی، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید که سرعتبخشیدن در روند کار عملی این پروژه در افغانستان، افزون بر سود اقتصادی، میتواند سبب جلب اعتماد سرمایهگذاران خارجی و آغاز دیگر پروژههای نیمهتمام در خاک افغانستان شود.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
تاپی، یکی از بزرگترین پروژههای اقتصادی در منطقه محسوب میشود که با عملیشدن آن، افغانستان ضمن دریافت گاز کافی، سالانه نزدیک به ۴۰۰ میلیون دالر را به عنوان حق ترانزیت گاز به دست خواهد آورد.
عبدالظهور مدبر، دیگر آگاه مسائل اقتصادی، میگوید که برای تسریع کار عملی پروژهی تاپی و اثرگذاری آن، به مدیریت کارآمد این روند نیاز است. «در کل میتواند نقش مثبتی بر پیکر اقتصاد افغانستان داشته باشد. در پهلوی این که ما گاز را با قیمت نازلتر بهدست میآوریم، افغانستان میتواند از ترانزیت یا حق ترانزیت هم بهرهی لازم را برده باشد. هر گاه فرآیند به وجه احسنش خوبتر و بهتر مدیریت شود، مستقیماً میتواند بر پیکر اقتصاد یا رشد اقتصاد اثر مؤثر و مثبت داشته باشد.»
تاپی پروژهی مشترک منطقهای است که با تطبیق آن، گاز ترکمنستان از طریق افغانستان به پاکستان و هند منتقل میشود. خط لولهی گاز تاپی، به گونهی مجموعی یک هزار و ۸۱۴ کیلومتر درازا دارد که ۲۰۷ کیلومتر آن از داخل خاک ترکمنستان، ۷۷۴ کیلومتر از خاک افغانستان و ۸۲۶ کیلومتر از خاک پاکستان عبور میکند و تا مرز هند ادامه مییابد.