به دنبال پخش گزارش سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM) از مهاجرت بیش از ۵۰۰ هزار شهروند افغانستان در سه ماه دوم سال روان میلادی، شماری از شهروندانی که اخیراً به کشورهای دور و نزدیک مهاجر شده اند، می‌گویند که کم‌بود یا نبود فرصت‌های شغلی-معیشتی و یافتن موقعیت‌های بهتر کسب و کار، علت اصلی بیرون‌شدن شان از افغانستان بوده است.

زبیر که نزدیک به دو سال پیش برای رسیدن به اروپا به ایران رفته است، به سلام‌وطندار می‌گوید: «ایران آمدیم به شوق این که یک جای دیگر برویم. به این خاطر که تمام دوستان برای کار به ایران روان می‌شدند، من هم به همین شوق شدم. فعلاً این جا نام دارد و نان ندارد. اگر من می‌فهمیدم که این گونه سخت‌گیری است، هیچ این جا نمی‌آمدم؛ مزدورکاری است؛ چندان حقوق هم نمی‌دهند.»

احمد که دو ماه پیش برای یافتن کار به ایران رفته است، نیز می‌گوید: «پیش از عید قربان همین سال به ایران رفتیم؛ به خاطر مشکلات اقتصادی خودم ۱۲ سال درس خواندم؛ اما ناچار شدم برای کار آن جا بروم. در افغانستان کار به سختی پیدا می‌شود یا هیچ کار نیست و ما هم هشت سر عیال هستیم؛ نفقه‌ی این‌ها از کجا شود. با وجود این که مدرک هم داشتیم، باز هم ما را اخراج کردند.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

سازمان بین‌المللی مهاجرت، به تازگی در گزارشی گفته که مشکلات اقتصادی، محدودیت‌ها و درمان، مهم‌ترین دلیل‌های رفتن افغان‌ها از کشور شان بوده است.

در بخشی از گزارش این سازمان آمده است: «یافته‌های IOM نشان می‌دهد که از اپریل تا پایان جون ۲۰۲۴، بیش از ۵۳۳ هزار تن از افغانستان بیرون شده اند و بیش از ۸۵۸ هزار تن دیگر نیز به افغانستان بازگشته اند. این نظرسنجی نتیجه‌ی مصاحبه‌ی این سازمان در سه ماه دوم سال ۲۰۲۴ است.»

به گفته‌ی سازمان بین‌المللی مهاجرت، بیش از ۸۰ درصد (۴۵ درصد زنان و ۳۶ درصد مردان‌) آن‌هایی که افغانستان را ترک کرده، وضعیت بد اقتصادی را دلیل آن عنوان کرده اند. در گزارش این سازمان آمده که برنامه‌های ایران و پاکستان برای اخراج مهاجران افغان بدون اسناد، علت اصلی بازگشت نزدیک به یک میلیون افغان در سه ماه اخیر سال روان میلادی بوده است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

محسن، شهروند افغانستان که به تازگی از پاکستان به کشور بازگشته است، می‌گوید که چالش‌های اقتصادی دلیل اصلی سفر او به پاکستان بوده است؛ اما پس از اخراج و بازگشتش به افغانستان، نیز از بی‌کاری و ناداری رنج می‌برد.

او می‌‌افزاید: «دوونیم سال می‌شد که در پشاور پاکستان زندگی می‌کردم؛ کار نبود که آن جا نرفته بودیم. یک‌ونیم ماه می‌شود که پس ما را اخراج کرده اند. کار، روزگار و غریبی نیست و خانه به کرایی است.»

بر اساس آمار وزارت امور مهاجرین و عودت‌کنندگان، از آغاز سال روان خورشیدی تا کنون، بیش از ۴۴۰ هزار شهروند افغا‌نستان از ایران و پاکستان اخراج شده و به کشور بازگشته اند.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: