مسئولان در وزارت صحت عامه، امروز در برنامهای به مناسبت روز جهانی «تالاسمی»، میگویند که این وزارت برای تشخیص بیماری تالاسمی و ارائهی خدمات درمانی به بیماران مبتلا به این بیماری، با کمبود امکانات روبهرو است.
عبدالولی حقانی، معین عرضهی خدمات صحی وزارت صحت عامه، از سازمان جهانی بهداشت و صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) میخواهد که در این بخش با سکتور صحی در افغانستان همکاری کنند.
او میافزاید: «چهار هزار و ۳۰۰ بیمار تالاسمی داریم؛ اما برای درمان آنها تا اکنون موفق نشدهایم. سازمانهای جهانی به خصوص سازمان جهانی بهداشت و یونیسف برای جلوگیری بیشتر از این بیماری و درمان این گونه بیماران، با ما همکاری مشترک داشته باشند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
احمدسیر پاسون، رییس طب معالجوی وزارت صحت عامه نیز، میگوید که این وزارت برای فراهمکردن امکانات درمانی برای بیماران مبتلا به تالاسمی، نیاز به همکاری دارد.
او میافزاید: «داروهای پیشرفته برای درمان این بیماری و برای بلندبردن ظرفیت کارمندان این بخش نیاز به همکاری جدی داریم؛ از مؤسسهها، نهادها و بازرگانان ملی خواستار همکاری در این بخش با وزارت صحت عامه هستیم.»
در سوی دیگر، شماری از بیمارداران و بیماران مبتلا به تالاسمی با شکایت از کمبود امکانات درمانی برای درمان بیماری شان، خواستار ایجاد مرکزهای تشخیص و درمان این بیماری اند.
محمد که به بیماری تالاسمی مبتلا است، میگوید: «با انتقال دوامدار هر بار خون، در ۱۲ تا ۱۰ روز جگر و کبد ما میپندد. به جای انتقال خون، ما باید درمان شویم. از تمام سازمانهای جهانی میخواهیم که داروی لازم به ما برسانند.»
محمدحسین، بیماردار نیز، میگوید: «تا دو سال تشخیص داده نشد؛ بعد از تشخیص شد هزینهاش برای درمان به بیرون از کشور زیاد است؛ من یک آموزگار استم؛ شش هزار پول میگیرم؛ گاهی به پول و گاهی با مشکلات زیاد برای بیمارم خون تهیه میکنم.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این حال، قلندر عباد، سرپرست وزارت صحت عامه، میگوید که این وزارت تلاش دارد تا مرکزهای تشخیص و امکانات درمانی را برای بیماران مبتلا به تالاسمی در آیندهی نزدیک فراهم کند.
او میافزاید: «تلاش ما این است که امکانات تشخیص به موقع و یک مرکز مجهز ساخته شود؛ در این باره با نهادها صحبت کردهایم؛باید داکتران/ پزشکان متخصص و امکانات برای درمان بسازیم؛ این تعهد ما به مردم است.»
تالاسمی، یک بیماری اختلال خونی ارثی است که بیشتر میان کودکان رایج است. به باور پزشکان با آزمایشهای به موقع میتوان میزان گسترش این بیماری را تا حد زیادی کاهش داد.