با این که مسئولان محلی پروان شکار پرندگان را در این ولایت منع کرده است؛ اما شماری از شکارچیان پرندگان در پروان، میگویند که به دلیل بیکاری و ناداری، ناچار اند از طریق شکار یا خریدوفروش پرندگان کمیاب هزینههای زندگی شان را فراهم کنند.
گلمیرزا (نام مستعار)، باشندهی پروان که پرندگان کمیاب را به گونهی غیرقانونی خریدوفروش میکند، میگوید که برخی از این پرندگان پرندگان را از شکارچیان محلی خریداری میکند و سپس آنها را به علاقهمندان پرندگان یا تاجران خارجی میفروشد.
او میگوید: «ما پرندگان را از شکارچیان معمولی میخریم. آنها چند نوع باشه، بوم و چرخ را گرفتار میکنند و ما آنها را به قیمت اندکی خریداری میکنیم. به کسانی که مثلاً برای زینت نگه میکنند یا به کشورهای خارجی حتا صادر میکنیم. مردم منطقه مجبور اند؛ چون دیگه راه و چارهای ندارند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
باشندگان پروان، میگویند که بیشتر پرندگان در طبیعت آزاد شکار یا هم خریدوفروش میشوند و از سویی هم مکان مناسب برای نگهداری آنها به ویژه پرندگان کمیاب وجود ندارد. آنها، خواستار توجه جدی حکومت برای حفظ و جلوگیری از شکارشدن یا خریدوفروش پرندگان، اند.
خبیر، باشندهی ولسوالی سیدخیل پروان، میگوید: «در پروان بیشتر در بهار، چرخ، باشه، باز، سارمی و انواع بلبل است. ساحهی وحش نداریم، پرندگان هم از دست مردم آزاد نیستند. ساحهی وحش یک اندازه طرف کوههای سالنگ و تاجیکان آن جا بود؛ اما هدف قرار گرفت و از بین رفت. حکومت توجه جدی کند.»
در همین حال، آگاهان مسائل محیطزیستی، میگویند که به منظور جلوگیری از شکار پرندگان، حکومت باید تدابیر ویژهای را روی دست بگیرد و مناطق حفاظتشدهای را برای نگهداری پرندگان مشخص کند تا جلو انقراض نسل پرندگان کمیاب گرفته شود.
ملتان زرور، آگاه مسائل محیطزیستی، میگوید که بیشتر شهروندان در بارهی اهمیت پرندگان آگاهی زیاد ندارند. او میافزاید: «باز، باشه، زاغ، بوم، شاهین، عقاب، کبک، مینا، بلبل، طوطی، هدهد، کلنگ، گنجشک، مرغابی، کبوتر، پاختک، پرندگانی اند که در پروان موجود میباشد. اگر دولت بخواهد که شکار پرندگان را منع قرار بدهد، اول باید زمینهی کار را به مردم مساعد بسازد. ساحتهای مشخصی را برای پرندگان مشخص کنند. بعضی از پرندگان اند که در انتقال امراض نقش دارند.»
با این حال، مسئولان ریاست زارعت، آبیاری و مالداری پروان، میگویند که پیش از این، در همآهنگی با مسئولان ادارهی محیط زیست این ولایت، شکار هر نوع پرنده و دیگر حیوانات وحشی را منع کرده اند.
عبدالرحیم نعمانی، رییس زراعت پروان، میگوید: «شکار بیرحمانهی انواع مختلف پرندگان به طور کلی ممنوع میباشد. ریاست زراعت پروان مصمم است که در جهت جلوگیری از شکار بیرحمانهی حیات وحش اقدامات به موقع نماید.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
از سویی هم، حفیظالله منصور، رییس ادارهی حفاظت از محیط زیست پروان، نیز با تأیید شکار پرندگان در این ولایت، میگوید: «در فصل بهار در پروان، پرندگان از جنوب به طرف شمال و از فضای این ولایت عبور میکنند. یک تعداد مردم محل پروان، پرندگان کوچک را به جهت تهیهی غذا شکار میکنند که آن هم از طرف این اداره منع قرار گرفته است.»
به باور کارشناسان محیطزیستی، باید مکانیزم و چهارچوب منظم در زمینهی حفاظت از پرندگان ایجاد شود؛ زیرا هم از انقراض نسل پرندگان کمیاب جلوگیری میشود و هم به پایداری محیط زیست کمک میکند.