مقام‌های بلندپایه‌ی امارت اسلامی، امروز در برنامه‌ای قرارداد استخراج و پروسس هفت معدن بزرگ کشور را به قراردادی سپردند. این معدن‌ها شامل معدن طلای تخار، مس عینک دوم، بلاک دوم معدن سرب و جست غور و معدن غوریان هرات است.

بر اساس این قراردادها، معدن طلای تخار به مساحت ۱۲ کیلومترمربع به شرکت چینا-افغانستان به مدت پنج سال سپرده شده است که شرکت قراردادی در آن به ارزش ۳۱۰ میلیون دالر سرمایه‌گذاری خواهد کرد و از درآمدهای آن ۵۶ درصد سهم حکومت خواهد بود.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

قرارداد دوم معدن مس عینک دوم به مساحت ۲۴۵ کیلومترمربع است که به شرکت «تویار» به مدت ۳۰ سال سپرده شده است و شرکت مذکور در آن ۴۱۱ میلیون دالر سرمایه‌گذاری خواهد کرد و از درآمدهای آن ۱۲ درصد سهم حکومت است.

همین گونه، بلاک دوم معدن سرب و جست غور به مساحت ۲۰۷ کیلومترمربع به شرکت «افغان‌اینوست» سپرده شده که مدت این قرارداد ۳۰ سال است و ارزش مجموعی سرمایه‌گذاری در این بخش ۵۳۷ میلیون دالر است که ۲۰ درصد از درآمدهای آن سهم حکومت خواهد بود.

و معدن دیگری که امروز قرارداد آن میان وزارت معادن و پترولیم و چهار شرکت خصوصی به امضا رسید؛ معدن غوریان هرات است که در چهار بلاک به قراردادی سپرده شد و ارزش سرمایه‌گذاری بلاک اول آن ۲.۸ میلیارد دالر، بلاک دوم ۸۷۴ میلیون دالر، بلاک سوم ۵۷۲ میلیون دالر و بلاک چهارم هم یک میلیارد و ۱۷ میلیون افغانی است که به مدت ۳۰ سال به قراردادی سپرده شده است و سهم حکومت از درآمدهای آن ۱۳ درصد خواهد بود.

با این همه، شهاب‌الدین دلاور، سرپرست وزارت معادن و پترولیم، ارزش مجموعی این قراردادها را شش میلیارد و ۵۵۷ میلیون دالر اعلام می‌کند.

او می‌گوید: «پروسس این معدن صد درصد در داخل افغانستان می‌شود و با این، افغانستان به یک کشور صادراتی و صنعتی تبدیل خواهد شد و سرمایه‌ی مجموعی این هفت قرارداد شش میلیارد و ۵۵۷ میلیون دالر است.»

بیش‌تر این قراردادها به شرکت‌های داخلی سپرده شده؛ اما نزدیک به در تمامی این قراردادها یک شرکت خارجی که بیش‌تر شرکت‌های چینی، ایرانی و ترکی را شامل می‌شود، شریک است.

ضیاءالحق استانکزی، نماینده‌ی شرکت‌ قراردادی، می‌گوید: «در حدود ۲۰۶ شرکت در این پروسه اشتراک کرده بودند که از آن جمله ۱۹ شرکت واجد شرایط شناخته شد و از آن چهار شرکت برتر شناخته شد که امروز در معدن غوریان هرات عقد قرارداد می‌کنند.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

نجم‌الدین صیاد، دیگر نماینده‌ی شرکت قراردادی، نیز می‌گوید: «با ما در این پروسه یک شرکت ترکی شریک است و این شرکت در بخش استخراج معادن تجربه‌ی زیاد دارد و ان‌شاءالله از تجربه‌های این شرکت در افغانستان استفاده‌ی مثمر خواهد شد.»

مسئولان می‌گویند که با آغاز کار استخراج و پروسس این معدن‌ها، زمینه‌ی کار به هزاران تن در کشور فراهم خواهد شد. امارت اسلامی در حالی این هفت معدن بزرگ را به قراردادی می‌سپارد که در دو سال گذشته به استخراج معدن‌ها به گونه‌ی بی‌پیشینه اقدام کرده است و بیش‌تر بودجه‌ی حکومت از همین طریق تأمین می‌شود.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: