مسئولان در وزارت صحت عامه، امروز (چهارشنبه، ۱۱ اسد)، در برنامهی بزرگداشت از روز جهانی مبارزه با زردی سیاه در این وزارت، میگویند که در سال روان میلادی، شمار مبتلایان به زردی سیاه (ویروس هپاتیت) در افغانستان، افزایش یافته است.
به گفتهی مسئولان، در شش ماه نخست ۲۰۲۳، نزدیک به نُه هزار تن به زردی سیاه مبتلا شده اند؛ در حالی که شمار مبتلایان به این بیماری در ۲۰۲۲، به بیش از هشت هزار و ۳۰۰ تن میرسید.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
بسمالله پوپل، رییس کنترل امراض ساری در وزارت صحت عامه، میگوید که بیماری زردی سیاه در افغانستان در حال افزایش است و امکانات این وزارت برای درمان بیماران، بسنده نیست.
او میافزاید: «برای تشخیص هپاتیت B و C تنها در شش ولایت کابل، کندهار، پکتیا، هرات، بلخ و ننگرهار معاینات پیسیآر آماده است.»
رضا الودل، نمایندهی سازمان جهانی بهداشت در افغانستان، در این نشست میگوید که تا کنون، سروی دقیق برای تشخیص شمار مبتلایان به زردی سیاه در افغانستان انجام نشده است. او میافزاید: «یک میلیون تن به هپاتیت B و C مبتلا اند. در افغانستان امکانات است، بیایند و افراد بیشتر را تِست کنیم تا درمان شوند.»
بر اساس آمار وزارت صحت عامه، مبتلایان به زردی سیاه شامل مردم عام و افراد معتاد به مواد مخدر اند.
حبیبالله آخوندزاده حامد، معین عرضهی خدمات صحی وزارت صحت عامه، میگوید: «از ۲۰۱۷ تا سال ۲۰۲۳، ۴۲۷ هزار و ۶۴۷ تن به هپاتیت B و ۲۱ هزار ۶۲۱ تن به هپاتیت C مبتلا شده اند. ما از who و دیگر مؤسسهها میخواهیم برای جلوگیری از این مریضی با ما کمک تخنیکی و مالی کنند.»
آقامحمد عابد طوطاخیل، سرپرست طب وقایهای وزارت صحت عامه، میگوید که در سال روان میلادی، ۳۰ درصد بیماران مبتلا به گونهی «C» ویروس هپاتیت، با پشتیبانی مالی سازمان جهانی بهداشت درمان شده اند و بیماری ۷۰ درصد دیگر مزمن شده است.
بر اساس آمار وزارت صحت عامه، اکنون ۴۰ مرکز تشخیص بیماری زردی سیاه در کشور وجود دارد که در شش ماه نخست سال روان میلادی، بیش از ۱۴۷ هزار و ۹۰۰ تن در این مرکزها آزمایش داده که از این میان، ۲۸۲ تن زیر درمان قرار گرفته و ۷۴ تن دیگر صحتیاب شده اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
ویروس هپاتیت به پنج گونهی «A»، «B»، «C»، «D»،«E» است که گونهی «B» و «C» آن به نام زردی سیاه شناخته میشوند.
پیش از این، سازمان جهانی بهداشت (WHO)، در ۲۸ جولای، روز جهانی مبارزه با هپاتیت، اعلام کرده بود که حدود ۶۸۰ هزار تن به گونهی «B» و حدود ۳۲۰ هزار تن به گونهی «C» ویروس هپاتیت، مبتلا اند.