در نشست سهجانبهی وزیران خارجهی چین، پاکستان و افغانستان که روز شنبه در اسلامآباد برگزار شده بود، چین و پاکستان وعده دادند تا در بخش اقتصادی با امارت اسلامی همکاری کنند.
در این نشست بر ازمیانبرداشتن نگرانیهای امنیتی چین و پاکستان از خاک افغانستان نیز، تأکید شده است.
بلاول بوتو زرداری، وزیر امور خارجهی پاکستان در این نشست، گفته است که به منظور رسیدن به توسعهی اجتماعی و اقتصادی و همچنان رفاه و اتصال منطقهای، صلح و ثبات در افغانستان امری ضروری است. به گفتهی او، پاکستان و دیگر شریکانش، برای صلح، رفاه و اتحاد افغانستان همکاری میکنند.
در همین حال، چین گانگ، وزیر امور خارجهی چین نیز، میگوید که کشورش در بخش بازسازی اقتصادی از افغانستان حمایت کند. آقای گانگ میافزاید که امارت اسلامی، باید سیاستهای معتدل را روی دست گیرد و با ایجاد حکومت فراگیر، روابط دوستانهی خود را با کشورهای همسایه حفظ کند.
این نشست سهجانبه به ابتکار و میزبانی پاکستان برگزار شده بود و از امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجهی امارت اسلامی، به عنوان نمایندهی حکومت سرپرست به این نشست دعوت شده بود.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
سفر آقای متقی به اسلامآباد در حالی انجام شد که پیش از این، پاکستان از کمیتهی نظارت بر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد، خواسته بود تا ممنوعیت سفر او را برای شرکت در این نشست لغو کند.
در همین حال، محمداکرم عارفی، استاد روابط بینالملل، به سلاموطندار میگوید که چین و پاکستان، بیشتر در صدد بهرهبرداری اقتصادی از افغانستان اند؛ با این حال، چین نگرانیهای امنیتی نیز دارد. «بعضی پروژههای است که چین علاقهمند است و پاکستان در آن ذیالنفع. آنان میخواهند با جلب رضایت امارت اسلامی، این پروژهها را در افغانستان بگیرند و به اجرا بگذارند.»
حبیبالله جعفری، پژوهشگر مسائل بینالملل، در پیوند به وعدهی همکاری چین و پاکستان به امارت اسلامی، میگوید که تمام کشورهای منطقهای و فرامنطقهای، به دنبال منافع ملی و تأمین امنیت در مرزهای خود استند. به گفتهی او، پاکستان تلاش دارد تا در تعامل با امارت اسلامی، طالبان پاکستانی را مهار کند و چین هم که نگران فعالیتهای داعش است، تلاش میکند تا در تعامل با امارت اسلامی، تهدیدها در مناطق شمال و شمالشرقیاش را خنثا کند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
از سوی دیگر، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، میگوید که نشست سهجانبهی وزیران خارجهی پاکستان، چین و امارت اسلامی، تحرک دیپلماسی حکومت سرپرست را نشان میدهد و واقعیتهای افغانستان در این نشست بازتاب یافته است.
او میافزاید: «امارت اسلامی، همین واقعیتهای عینی کشور و همچنان موقف خود و داعیهی خود، خواستهای مردم افغانستان را با آنها شریک ساخت. ثبات منطقهای یک عنصر مهم در حل مسائل و همچنان در پیشبرد مسائلی است که ما نیازمندیم و ملتهای کشورها به آن نیاز دارند.»
این در حالی است که چندی پیش، نشست وزیران خارجهی سازمان همکاریهای شانگهای در هند، برگزار شده و در آن، بر تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان و مبارزه با تروریزم به عنوان خواست جمعی شرکتکنندگان، تأکید شده بود.