سازمان پزشکان بدون مرز، در اعلامیهای گفته است که ممنوعیت کار زنان در نهادهای غیردولتی داخلی و خارجی در افغانستان را، به شدت محکوم میکند. این سازمان محدودیتهای وضعشده از سوی امارت اسلامی بر زنان افغان را، به معنای «حذف زنان از زندگی اجتماعی» خوانده است.
سازمان پزشکان بدون مرز، افزوده است: «به دنبال اعمال محدودیتهای مداوم بر زنان در چند ماه اخیر در افغانستان، محدودیتها بیشتر بر مشارکت آنها در زندگی روزمره، دسترسی آنها به آموزش و اکنون محدودیت بر کار زنان در نهادهای غیردولتی داخلی و خارجی وضع شده است که داکتران بدون سرحد/پزشکان بدون مرز (MSF) این محدودیتها را که به معنای حذف زنان از زندگی اجتماعی در افغانستان محسوب میشود، به شدت محکوم میکند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در اعلامیه به نقل از فلیپ ریبرو، نمایندهی پزشکان بدون مرز برای افغانستان، در بارهی اعمال محدودیتهای پسین بر زنان، آمده است: «بیش از ۵۱ درصد کارمندان طبی ما خانمها هستند. ما در مورد نزدیک به ۹۰۰ داکتر، نرس و سایر متخصصان صحبت میکنیم که هر روز، تلاش میکنند تا به هزاران افغان مراقبتهای صحی ممکن را به وجه احسن، ارائه دهند. فعالیت اماساف بدون آنها نمیتوانست وجود داشته باشد. این جدیدترین دستورالعمل، تنها گامی دیگری در تلاش سیستماتیک برای حذف زنان از عرصهی عمومی میباشد که به زیان همه است.»
سازمان پزشکان بدون مرز، تأکید کرده است در کشوری که مردم آن بیشتر وابسته به کمکهای انساندوستانه بوده و با فقر شدیدی ناشی از بیکاری روزافزون روبهرو اند، کارمندان زن میتوانند نقش مهمی در اقتصاد کشور و ارائهی خدمات طبی و درمانی ایفا کنند. «هیچ نهاد، (چه بزرگ چه کوچک) نمیتواند بدون مشارکت آنها به جوامع نیازمند کمک کند.»
در اعلامیه نوشته شده است: «پیامدهای این فرمان اخیر به طور خاصی به گروههای آسیبپذیر مانند بیماران زن و کودکان، به شدت آسیب میرساند که برای آنان مراجعه به داکتران، اگر ناممکن هم نباشد، نهایت دشوار خواهد شد. امروز، کارمندان صحی زن میتوانند سر کار بروند و این نباید تغییر کند. ممنوعیت زنان از کار، به منزلهی جلوگیری از دسترسی آنان به خدمات درمانی است.»
نمایندهی پزشکان بدون مرز برای افغانستان، گفته است که بیشتر از ۹۰ درصد کارمندان صحی این سازمان در زایشگاه خوست زنان اند و ماهانه با ۱۸۰۰ مورد زایمان، کمک میرسانند. او افزوده است: «اگر این پالیسی به طور کامل اجرا شود، مادران بیشتری با موانع روزافزون و شاید غیرقابل عبور برای خدمات پیش و پس از زایمان مواجه خواهند شد. آنها هیچ جا برای رفتن نخواهند داشت.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
این در حالی است که وزارت اقتصاد روز شنبه، ۳ جدی، با پخش مکتوبی کار زنان در مؤسسههای غیردولتی داخلی و خارجی در افغانستان را، متوقف کرد. این تصمیم امارت اسلامی، واکنشهای گستردهی ملی و بینالمللی را به همراه داشته است.
گفتنی است که پس از توقف کار زنان در مؤسسههای غیردولتی از سوی امارت اسلامی، پنج سازمان بینالمللی که به نیازمندان در افغانستان کمکهای بشری ارائه میکرد، فعالیت شان در این کشور را متوقف کرده اند.