مردم همهساله در هر دو عید به خود و خانوادههای خود لباسهای جدید آماده میکنند و این سبب رونق کاروبار خیاطان میشود، اما امسال با افزایش فقر، کاروبار خیاطان نیز در پی آمدآمد عید بیرونق شده است.
شماری از خیاطان در هلمند میگویند که کاروبار آنان در مقایسه با سالهای پیش حدود ۵۰ درصد کاهش یافته است. ننگیالی و مسعود که در شهر لشکرگاه، مرکز هلمند خیاطی میکنند، میگویند که مهمترین دلیل کاهش کاروبار آنان افزایش مشکلات اقتصادی، فقر، بیکاری و مهاجرت است که بر کارهای آنان تأثیر منفی گذاشته است.
ننگیالی میگوید: «وضعیت اقتصادی مردم خیلی ضعیف است و به همین دلیل مردم لباسهای جدید درست نمیکنند. مردم دلشکستهاند و بسیاریها مهاجرت کردهاند. هر سال در این موقع ما ۱۵۰ تا ۲۰۰ جوره لباس میدوختیم، اما امسال حتی نتوانستهایم ۱۰۰ جوره لباس فرمایش بگیریم. در گذشته مردم تا سه جوره لباس فرمایش میدادند؛ اما حالا توان ساخت یک جوره لباس را ندارند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
مسعود نیز میگوید: «نام من مسعود است. مشکل این است که تمام جوانها به ایران یا کشورهای دیگر رفتهاند. کارهای خیاطها روی همین جوانها میچرخید؛ زیرا آنان لباسهای جدید میساختند. دیگر اینکه مردم نیز بیکار اند و اقتصادشان ضعیف شده است.»
در همین حال، مسئولان اتاق تجارت و سرمایهگذاری هلمند میگویند که آنان تلاش دارند با فراهمآوری زمینۀ کار، مشکلات اقتصادی باشندهگان این ولایت را کاهش دهند.
عطامحمد اخلاقی، معاون اتاق تجارت و سرمایهگذاری هلمند، میگوید: «از خیاطهایی که یادآوری کردید، اگر همکاری ما به نفع آنان تمام میشود، ما حاضر به همکاری هستیم. خیاطهایی که به کار نیاز دارند، به ما مراجعه کنند و تا هر جایی که باشد، ما با آنها میرویم. ما صدای هر کس را میشنویم، با آنان همراه شدهایم و همراه میشویم. هر جوانی که صدای ما را از طریق رادیوی شما میشنود، میتوانند به اتاق تجارت ما مراجعه کنند و ما هر چه که در توان داشته باشیم، تا کابل یا هر ولایت دیگر با آنها میرویم و اگر از توان ما بالا باشد، به آنان زمینۀ کار را فراهم میکنیم.»
لازم به یادآوریست که در سالهای پیش خیاطان حتی ۱۵ روز پیش از عید لباسهای مردم را برای دوخت نمیپذیرفتند، اما اکنون بیشتر خیاطان مانند گذشته کار ندارند و کارهایشان کاهش یافته است.