شمار بسیاری از شهروندان افغانستان به‌دلیل چهار دهه جنگ و ناامنی و رسیدن به زنده‌گی مطمین، کشور را ترک و به کشورهای دیگر مهاجر شده‌اند. این مهاجران که از مسیرهای نامنظم اقدام به مهاجرت کرده، علاوه بر این‌که در مسیر راه با مشکلات بسیاری روبه‌رو شده‌اند، پس از رسیدن به کشور مقصد، بنابر مشکلات زیاد در ناامیدی زنده‌گی می‌کنند.

بیش‌تر از یک‌سال است ویروس کرونا در سراسر جهان گسترش یافته؛ این مسأله بر مهاجران افغانستان در کشورهای مختلف تأثیر منفی گذاشته است.

شماری از مهاجران افغانستان که در پاکستان زنده‌گی می‌کنند، می‌گویند که آنان پیش از این نیز با مشکلات بسیاری روبه‌رو بوده‌اند؛ اما اکنون گسترش کرونا مشکلات آنان را چند برابر کرده است.

ذوالفقار خان، مهاجر افغانستان در پاکستان به سلام‌وطندار می‌گوید، از روزی که ویروس کرونا در این کشور گسترش یافته است، مهاجران افغانستان علاوه بر مشکلات صحی، با مشکلات بد اقتصادی نیز روبه‌رو شده‌اند. او در شهر پشاور پاکستان زنده‌گی می‌کند.

ذوالفقار خان می‌گوید: «در دکان‌ها روزمزد کار می‌کنیم. دکان‌ها نباید بسته شوند و وقتی دکان‌ها بسته شوند، ما هم بی‌کار می‌شویم.»

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

نظرمحمد و مجاهدخان، دو تن از مهاجران افغانستان در پاکستان‌اند که با مشکل کار پیدا کرده‌اند. آنان می‌گویند، بیش‌تر مهاجران افغانستان که روزمزد کار می‌کنند، به‌دلیل گسترش کرونا کسب‌و‌کار هفتۀ سه روز بسته است و به همین دلیل زمینۀ کار کم‌تر شده است.

نظرمحمد می‌گوید: «وضعیت مردم بسیار خراب است، مردم فقیر اند و روزمزد کار می‌کنند. دکان‌ها بسته است و مردم با مشکلات روبه‌رو ‌اند.»

مجاهدخان نیز می‌گوید: «گسترش کرونا بر کار ما ثأثیر منفی گذاشته است، دکان‌ها هرازگاهی بسته می‌شوند. ۸۰ درصد مهاجران روزمزدی می‌کنند، به همین دلیل آنان با مشکلات زیاد روبه‌رو اند.»



مهاجران افغانستان در پاکستان می‌گویند، جدا از این‌که هیچ کمکی مالی به آنان نمی‌شود، از درمان و تطبیق واکسن کرونا نیز بی‌نصیب‌اند. آنان می‌افزایند، مهاجرانی که به ویروس کرونا مبتلا می‌شوند، از روی ناچاری به درمان سنتی رو می‌آورند و از زنجبیل و گونه‌های دیگر گیاهان استفاده می‌کنند.

ملک اول‌خان، عضو رهبری مهاجران افغانستان در پشاور پاکستان نیز وضعیت نامناسب مهاجران را تأیید می‌کند و می‌گوید، مقام‌های پاکستانی برای پیش‌گیری از گسترش کرونا بر کسب‌وکار، محدودیت وضع کرده‌اند که این موضوع مشکلات مهاجران را نسبت به گذشته بیش‌تر کرده ‌است.

او می‌افزاید، بیش‌تر از ۸۰ درصد مهاجران افغانستان فقیر اند که با کراچی‌های دستی اسباب، امرار معیشت می‌کنند و اما هم‌اکنون کارشان متوقف شده ‌است.

سلام‌وطندار را در اینستاگرام دنبال کنید

به گفتۀ ملک اول‌خان، مشکلات مهاجران را بارها با دولت پاکستان و نهادهای کمک‌کنندۀ بین‌المللی در میان گذاشته است، اما آنان هنوز رسیده‌گی نکرده‌اند. «مهاجرانی که هفتۀ سه یا چهار روز به‌دلیل کرونا بی‌کار شده، با مشکل مواجه‌اند. کرایۀ دکان را باید بپردازند، اما چاره نیست بر سکتورها محدودیت وضع شده است و مهاجرانی که در اردوگاه‌ها زنده‌گی می‌کنند، با مشکلات زیاد مواجه‌اند. روزه است و مشکلات نیز فراوان.»

در همین حال، سیدعبدالباسط انصاری، مشاور بخش‌ رسانه‌ها‌ی وزارت مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان می‌گوید، این‌که به صدها هزار مهاجر افغانستان در سراسر جهان کمک و خدمت‌رسانی شود، ممکن نیست. اما به گفتۀ او، در مورد مهاجران افغانستان در پاکستان با نهادهای کمک‌کنندۀ بین‌المللی صحبت شده ‌است و تلاش‌ها برای حل این مشکلات جریان دارد.

میرمیاخیل، مسئول دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل متحد یا «UNHCR» در امور مهاجران افغانستان در پاکستان به سلام‌وطندار می‌گوید، از روزی که ویروس کرونا در پاکستان گسترش یافته، با مهاجران افغانستان کمک‌های نقدی صورت گرفته است. اما به‌دلیل تمرکز این نهاد بر بخش‌های دیگر، سطح کمک به مهاجران نسبت به گذشته کاهش یافته است.

او می‌گوید: «چنان کمکی نمی‌شود که به گونۀ نمونه از ۱۰۰ مهاجر به ۵۰ تن آنان کمک برسد. بیش‌تر توجه‌ها حالا به سوریه، لیبیا و دیگر کشورهاست. مهاجران افغانستان در پاکستان حالا در وضعیتی نیستند که با کمک UNHCR زنده‌گی کنند.»

براساس آمار رسمی، نزدیک به ۲.۵ میلیون مهاجر افغانستان در پاکستان، ایران و دیگر کشورها در وضعیت سختی زنده‌گی می‌کنند. به‌دلیل جنگ و نبود فرصت‌های کاری در افغانستان، شهروندان کشور به دیگر کشورها مهاجرت می‌کنند که بیش‌تر این مهاجرت‌ها به گونۀ نامنظم انجام می‌شود و با افزایش ناامنی‌ها، مهاجرت نامنظم نیز در حال افزایش است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *