کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغانستان امروز (دوشنبه، ۱۸ حوت/اسفند) با نشر خبرنامهیی به مناسبت هشتم مارچ، روز همبستهگی زنان جهان از کاهش ۱۸ در صدی شمار خبرنگاران و کارمندان رسانهیی زن در جریان شش ماه اخیر در رسانههای کشور خبر میدهد.
این نهاد این آمار را نگرانکننده و حاکی از وخیمشدن وضعیت کار خبرنگاری در افغانستان میداند.
کمیتۀ مصونیت خبرنگاران میگوید، یک سروی را با اشتراک بیش از ۹۰ درصد رسانههای فعال از ۳۴ ولایت کشور انجام داده است. یافتههای این سروی نشان میدهد که بیش از ۳۰۰ بانوی خبرنگار و کارمند رسانه، در نتیجۀ عواملی چون تهدیدات امنیتی به ویژه قتلهای هدفمند اخیر، مشکلات مالی رسانه بر اثر شیوع ویروس کرونا و دریافت معاش اندهک وظایفشان را ترک کرده و یا از دست داده اند.
در این خبرنامه آمده است که ارقام شش ماه نخست سال جاری خورشیدی نشان میدهد که در سراسر کشور، به شمار یکهراز و ۶۷۸ بانو در بخشهای گونهگون رسانهها کار میکردند. اما این رقم اکنون به یکهزار و ۳۷۷ تن رسیده است که ۱۸ درصد کاهش را نشان میدهد.
از میان یکهزار و ۳۷۷ بانو که در حال حاضر در رسانهها سرگرم فعالیت هستند، به شمار ۳۲۱ تن آنان خبرنگاراند و متباقی در بخشهای دیگر رسانهیی مانند بخش تولید رسانهها و بخش اداری کار میکنند.
بر اساس یافتههای کمیتۀ مصونیت خبرنگاران، بیشترین کارمندان رسانهیی زن در کابل، پس از آن در هرات و در رده سوم، در ولایت بلخ هستند. لوگر تنها ولایتیست که تنها یک بانو در آن فعالیت رسانهیی انجام میدهد.
بربنیاد یافتههای این نهاد در ۹ ولایت که شامل غور، نیمروز، سرپل، لغمان، پروان، کاپیسا، ارزگان، میدانوردک و لوگر میباشد، هیچ خبرنگار زن فعالیت ندارد و تنها کارمندان رسانهیی زن در بخش هایمختلف کار میکنند.
در ۵ ولایت دیگر که شامل نورستان، کنر، پکتیا، پکتیکا و زابل میباشد، هیچ بانویی در رسانهها حضور ندارد. به اساس یافتههای این سروی، در شش ماه اخیر، ۲ خبرنگار زن که پیش از آن در ولایتهای زابل و پکتیا فعالیت داشتهاند، اکنون به دلایل امنیتی وظایفشان را ترک کردهاند.
در جریان سال جاری خورشیدی، ۴ خبرنگار و کارمند رسانهیی زن در حملات مستقیم، هدف قرار گرفته و کشته شدهاند و این کار اثرهای منفی روی کار خبرنگاری برای زنان در سراسر افغانستان گذاشته است.
کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغانستان با نگرانی از وضعیت موجود میگوید که حضور پررنگ زنان در رسانههای کشور از جمله نیازمندیهای جدی رسانههای آزاد و فضای آزاد اطلاعرسانی میباشد.