هم‌زمان با «روز جهانی پایان‌دادن به معافیت از مجازات جرایم در برابر خبرنگاران»، مرکز خبرنگاران افغانستان با پخش بیانیه‌ای گفته است که بیش از ۱۲۰ خبرنگار و کارمند رسانه در نتیجه‌ی رویدادهای جنگی یا جرایم سازمان‌یافته در دو دهه‌ی پسین در افغانستان جان‌های شان را از دست داده‌ اند؛ اما به ‌دلیل فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران، عدالت در مورد بیش‌تر این قربانیان تأمین نشده است.

این نهاد، افزوده که پس از حاکمیت امارت اسلامی نیز دست‌کم بازداشت بیش از ۲۲۰ خبرنگار و کارمند رسانه‌ را ثبت کرده است.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

خبیب غفران، سخن‌گوی وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت سرپرست امارت اسلامی اما می‌گوید که در سه سال گذشته هیچ خشونتی در برابر خبرنگاران رخ نداده است. او می‌افزاید که بازداشت برخی از خبرنگاران از سوی نهادهای امنیتی، ربطی به کار روزنامه‌نگاری آن‌ها نداشته است.

او تأکید می‌کند: «ادعاهایی که مبنی بر خشونت در برابر خبرنگاران از سوی آدرس‌های مختلف نشر شده، حقیقت ندارد؛ چون این طور یک وضعیتی وجود ندارد. این آدرس‌ها تلاش بر این کردند که حتا قضیه‌هایی که بیرون از عرصه‌ی خبرنگاری مربوط خبرنگاران نیز شده یا خبرنگاران در قضیه‌های مختلف مسائل امنیتی داشته و دولت در آن مداخله کرده، او را هم ربط بدهند به خبرنگاری؛ در حالی که چنین چیزی وجود ندارد.»

در سوی دیگر، برخی از خبرنگاران، با اشاره به قضیه‌های خشونت در دو دهه‌ی گذشته در برابر خبرنگاران، می‌گویند که باید به فرهنگ معافیت از مجازات در برابر خبرنگاران پایان داده شود.

زلیخا احمدی، کارمند یکی از رسانه‌های تصویری در کابل، می‌گوید که خبرنگاران از دو دهه به این‌ سو با چالش‌های جدی از جمله خشونت و آزار‌واذیت روبه‎رو اند. «در دو دهه‌ی اخیر، وضعیت متأسفانه برای خبرنگاران عادلانه نبوده است. ما شاهد بودیم که در دهه‌ی اخیر خبرنگاران در کشور به دلیل‌های مختلف از بین رفتند؛ شکنجه شدند؛ مورد آزارواذیت قرار گرفتند؛ اما آن طوری که باید به این قضیه‌ها رسیدگی صورت می‌گرفت، صورت نگرفت.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

هم‌زمان با این، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، نیز از وضعیت خبرنگاران ابراز نگرانی کرده و گفته است که از هر ۱۰ مورد قتل خبرنگاران در جهان، نُه مورد آن بدون مجازات باقی می‌ماند.

همه‌ساله از ۲ نومبر به عنوان روز جهانی پایان‌دادن به معافیت مجازات جرایم در برابر خبرنگاران، گرامی‌داشت می‌شود تا از یاد و تلاش روزنامه‌نگارانی که جان خود را در مسیر اطلاع‌رسانی و حقیقت‌گویی از دست داده‌ اند، قدردانی شود.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: