بیستوششمین نشست وزیران امور خارجهی سازمان منطقهای اکو، بدون حضور نمایندهای از افغانستان، در شهر تاشکند، پایتخت اوزبیکستان برگزار شد. اکو، سازمان اقتصادی منطقهای است که به هدف توسعهی اقتصادی منطقه و همگرایی فرهنگی منطقهای در ۱۹۸۵ تأسیس شد و افغانستان در ۱۹۹۲ عضویت آن را به دست آورد.
در نشست وزیران امور خارجهی سازمان اکو در سال روان، بر تشکیل دولت فراگیر در افغانستان و راهاندازی پروژهی خطآهن اوزبیکستان_پیشاور از مسیر افغانستان، تأکید شده ست.
در همین حال، عبدالرحمان حبیب، سخنگوی وزارت اقتصاد، به سلاموطندار میگوید که به دلیل مشکلات سیاسی، افغانستان در این نشست دعوت نشده؛ اما زمینهی تطبیق پروژههای اقتصادی در کشور فراهم شده است.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
او میافزاید: «اکنون بنابر یک سری مشکلات سیاسی، افغانستان به نشستهای سازمانهایی که عضویت آن را دارد، دعوت نمیشود. امنیت برای تطبیق پروژههایی که از مسیر افغانستان میگذرد، تأمین است.»
از سویی هم، شمشاد عزیز کاظمی، پژوهشگر مسائل استراتژیک، میگوید که حضورنداشتن افغانستان در این نشستها، انزوای بیشتری را برای کشور به همراه خواهد داشت.
آقای کاظمی میافزاید: «این بار که نشست برگزار شد، دقیقاً چهار هدف را دنبال میکند که بیشتر بر محور امنیت، تروریسم، ایجاد دولت فراگیر در افغانستان و توسعهی اقتصادی کشورهای عضو متمرکز است. حضورنداشتن افغانستان در این نشستها، انزوای بیشتری را برای افغانستان رقم میزند.»
در سوی دیگر، بهمن یوسفی، استاد دانشگاه و پژوهشگر اقتصاد بینالملل، میگوید که سازمان اکو به هدف توسعهی اقتصادی کشورهای عضو، تأسیس شده است و عضویت و حضور افغانستان در آن، میتواند بر وضعیت اقتصادی کشور تأثیر داشته باشد.
او میافزاید: «اکو برای توسعهی اقتصادی کشورهای عضو تأسیس شده است و عضویت افغانستان در این سازمان میتوانست بر همهی ابعاد مؤثر باشد. اگر افغانستان به خواستهای جامعهی جهانی پاسخ مثبت ندهد، عضویت آن در تمان سازمانها به تعلیق درمیآید که به ضرر افغانستان است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این حال، نظیراحمد رزاقی، پژوهشگر سیاست بینالملل، میگوید که دلیل حضورنداشتن افغانستان در نشستهای منطقهای، بحران مشروعیت حکومت کنونی است.
او میافزاید: «من تصور میکنم که تحولات باید از درون شروع شود، رضایت مردم به دست آید و آشتی میان مردم و مسئولان به وجود آید تا جهان متوجه این رضایت شود و وارد تعامل بهتر با افغانستان شود.»
افغانستان در حالی در نشست وزیران امور خارجهی سازمان اکو حضور ندارد که به دنبال فروپاشی جمهوری، ساختارهای اقتصادی کشور نیز از هم فرو پاشیده و نیاز به سرمایهگذاری در بخشهای اقتصادی افزایش یافته است.