مسئولان ریاست اطلاعاتوفرهنگ هرات، میگویند که در نتیجهی زمینلرزههای چند روز پسین، بسیاری از آبدهها و مکانهای تاریخی در این ولایت، آسیب دیده است.
احمدالله متقی، رییس اطلاعاتوفرهنگ هرات، میگوید که در این ولایت هیچ آثار تاریخی نیست که در اثر زمینلرزه آسیب ندیده باشد. او، میافزاید که تلاش دارند به زودترین فرصت همه آبدههای تاریخی را بازسازی کنند. «در این فاجعه تنها به مردم آسیب نرسیده؛ بل آبدههای تاریخی نیز متضرر شده است. مسجد جامع بزرگ هرات جاهای زیادش خراب شده است.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، شماری از فرهنگیان در هرات، خواستار بازسازی آبدههای تاریخی ویرانشده در اثر زلزله در این ولایت اند.
محمدصدیق میر، یکی از فعالان فرهنگی در هرات، میگوید که آسیبهای واردشده به آثار تاریخی ناشی از زمینلرزههای پسین در این ولایت، در یک قرن گذشته بیپیشینه بوده است. او میگوید: «خودم به شهر کهنهی هرات رفتم، جایی نبود که صدمه ندیده باشد؛ به هر جا که سر زدم، به نحوی صدمه دیده است و عاجل باید برای شان رسیدگی صورت گیرد.»
از سویی هم، شماری از استادان کاشیسازی در مسجد جامع هرات، میگویند که به دلیل کمبود کارمند، تولید کاشیهای مورد نیاز برای بازسازی مکانهای تاریخی، زمانی بیشتر از یک سال را در بر میگیرد.
امید نیکنام، یکی از کاشیسازان در این ولایت، میگوید که برای آبدهها و مکانهای تاریخی از سه گونهی کاشی به نامهای «هفترنگ، معرق و مقنس» استفاده شده که بیشترین آسیب نیز به کاشیهای معرق وارد شده است. او میگوید: «بیشترین کاشیهایی که فرو ریخته و ما از نزدیک آسیبشناسی کردیم، کاشی معرق است. ۸۵ درصد کاشیهای معرق ساخته شده است که همان هم بیشتر آسیبپذیر بوده و فرو ریخته است.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
آنها، میافزایند که به دلیل کمبود کاشیساز در این ولایت، تنها دو گونه کاشی را میتوانند بسازند.
بشیراحمد فقیری، یکی دیگر از استادان کاشیسازی، میگوید: «فعلاً مشاهده میکنیم بیشتر کاشیهایی که فرو ریخته، معرق است و ما تنها چهار استاد هستیم که کار میکنیم و به این چهار نفر نمیشود که تمام کاشیها را بسازیم.»
گفتنی است زمینلرزههایی نیرومند که در یک هفتهی پسین در هرات رخ داد، افزون بر تلفات جانی و خسارتهای هنگفت مالی، به آبدهها و مکانهای تاریخی در این ولایت نیز آسیبهای جدی وارد شده است.