سکینه (نام مستعار) بانوییست که در یکی از مناطق زیر ادارۀ طالبان در بدخشان زندهگی میکند. همسر سکینه در یکی از کشورهای همسایه کار میکند و ماهانه هزینۀ خانوادهاش را میفرستد. سکینه میگوید که پس از حاکمیت طالبان حالا دیگر او نمیتواند بدون محرم به بازار برود و مواد مورد نیازش را خریداری کند. او میگوید که در رفتن به مرکز صحی با چنین مشکلی روبهروست.
سکینه میافزاید: «شوهرم در ایران است و همراه چند کودکم تنها زندهگی میکنیم و حالا از ترس اینکه محرم ندارم، از خانه بیرون رفته نمیتوانم، نمیتوانم به بازار بروم، به کلینیک بروم و از خانه بیرون شوم. همین حالا یک کودکم مریض است؛ اما از اینکه محرم ندارم، نمیتوانم از خانه بیرون شوم.»
تنها سکینه نیست که از این مسأله شکایت دارد. باشندهگان مناطق مختلف بدخشان در گفتوگو با سلاموطندار میگویند که پس از حاکمشدن طالبان وضعیت زندهگیشان از حالت عادی بیرون شده است، ادارههای دولتی فلج است و هیچگونه خدماتی از سوی طالبان به مردم ارایه نمیشود.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
سیدنورالله، دیگر باشندۀ بدخشان میگوید که همزمان با حاکمشدن طالبان بر منطقۀ آنها، این گروه شرطها، قیدها و محدودیتهای مختلف وضع کرده است و شرطهای خود را بهروی ورق نوشته و مزین با امضای ولسوالشان به مردم توزیع کردهاند.
نصرتالله، فعال مدنی در بدخشان هم تأیید میکند که حاکمیت طالبان زندهگی عادی مردم را برهم زده است و مردم با دشواریهای بسیار زندهگی میکنند. او میگوید که ادارههای دولتی فلج شده است و مردم به لحاظ روانی حالت خوبی ندارند.
نصرتالله چنین روایت میکند: «پس از اینکه طالبان کنترل ادارات ولسوالیهای بدخشان را بهدست گرفتند، متأسفانه کاروبار مردم با مشکلات روبهرو شده است و طالبان محدودیتهای سنگین بر زنان وضع کردهاند و مردم در این مناطق با دشواریهایی روبهرو هستند، در یک سردرگمی بهسر میبرند و طالبان همزمان به تعطیل کار ادارات دولتی پرداخته و بر زنان محدودیت وضع کردهاند. مخالفانشان را بازداشت کردند و کسانی که اعضای خانوادههایشان با نیروهای دولتی کار میکنند، از خانههایشان بیرون شده نمیتوانند.»
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
مسئولان ادارۀ محلی بدخشان حاضر نیستند دربارۀ وضعیت مردم در مناطق زیر ادارۀ طالبان اظهار نظر کنند.
یکی از فعالان حقوق بشر هم با تأیید این موضوعها میگوید که بدخشان ولایت فقیرنشین است و طالبان خود را شریک سفرههای مردم فقیر بدخشان کردهاند. به گفتۀ او، هر خانواده مکلف است برای ده عضو گروه طالبان نان آماده کند که این وضعیت برای مردم بسیار سنگین و کمرشکن است.
او میگوید که طالبان دو زن را در ولسوالیهای بهارک و ارگو میخواستند بهدلیل بیرونشدن بدون محرم از خانه شلاق بزنند؛ اما با میانجیگری باشندهگان محل از این کار جلوگیری شده است.
این فعال حقوق بشر میافزاید: «کسانی که در ادارات کار میکردند، برایشان محدودیت وضع شده است. از لحاظ اقتصادی بالای مردم فشار وارد شده است و هر خانواده باید برای ده عضو گروه طالبان سه وقت نان تهیه کنند، همچنان از تانکهای تیل وسایطشان را تیل پُر کردهاند و پول نپرداختهاند. از دکانداران سودا گرفتهاند و پول نپرداختهاند و این برای مردم از لحاظ اقتصادی کمرشکن است.»
سلاموطندار را در یوتیوب دنبال کنید
ذبیحالله مجاهد، از سخنگویان طالبان اما این ادعاها را بیبنیاد میخواند و میگوید که هیچ محدودیتی بر گشتوگذار زنان وضع نشده است. این سخنگوی طالبان میافزاید که در برخی از ولسوالیهای بدخشان وضعیت هنوز نظامیست و برخی از ادارهها غیرفعالاند و بهزودی فعالیت این ادارهها بهطور عادی از سر گرفته میشود. او میگوید که تشکیلات دولتی این گروه ساخته شده است و بهزودی فعالیتهای ادارهها از سر گرفته میشود.
ذبیحالله مجاهد میگوید: «در هیچ جای قیودات وضع نشده است و مردم در بدخشان مسلمان هستند و در گذشته هم زنان مسلمان باحجاب گشتوگذار میکردند. هیچ محدودیتی وضع نشده است و ما هم این افواهات را شنیدهایم و اوراق تبلیغاتی جعلی ساخته شده است. در بعضی ولسوالیها وضعیت نظامی است، ادارات به تنظیم و ترمیم نیاز دارند، اما بخش صحی و معارف فعال است و سایر ادارات دولتی بعد از ترمیم و انسجام دوباره فعال میشوند.»
با وجودی که طالبان وضع محدودیتها را رد میکنند، اما سکینه و هزاران باشندۀ دیگر بدخشان نگران آیندۀ ناروشنشان هستند و میگویند که ادامۀ این وضعیت برای آنها ناامیدکننده است.
این در حالیست که به استثنای ولسوالی کران و منجان بدخشان، تمامی ولسوالیهای این ولایت در ادارۀ طالبان است.