سازمان ملل متحد در جریان روزهای بیستونهم و سیام ماه دلو سال روان، دومین نشست در بارهی افغانستان را در دوحه، پایتخت قطر برگزار کرد. آگاهان با این که از برگزاری این نشست و ادامهی این گونه نشستها در بارهی افغانستان خوشبین هستند؛ اما تأکید میکنند که نشست دوحه با اختلاف دیدگاهها و رقابت کشورها با یکدیگر به ویژه رقابت کشورهای شرق و غرب در خصوص افغانستان همراه بود.
محمدباقر محسنی، آگاه روابط بینالملل، در خصوص این موضوع چنین دیدگاهی دارد. «آن چه بسیار مهم است، این است که توقعات و انتظاراتی که مردم از نشست دوحه داشتند، متأسفانه به آن توقعات دست پیدا نکردند. مهمترین عامل بینتیجهبودن نشست دوحه، اختلافات و رقابتهای اعضای سازمان ملل و کشورهای شرق و غرب بود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
نشست دوحه که پیش از این گفته میشد به منظور تعیین نمایندهی ویژهی سازمان ملل متحد در امور افغانستان و دستیابی به یک اجماع جهانی در راستای تعامل با افغانستان زیر حاکمیت امارت اسلامی برگزار شده است؛ اما سازمان ملل متحد در این نشست موفق نشد که نمایندهای در امور افغانستان بگمارد.
با این حال، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در یک نشست خبری در پایان نشست دوحه، این نشست را سودمند و سازنده دانسته و گفته است که اشتراککنندگان روی موضوعهای مختلف، اتفاقنظر داشتند.
دبیرکل سازمان ملل متحد در این نشست خبری بر ادامهی کار و تلاشها برای مسئلهی افغانستان نیز تأکید کرده است. گوترش در بخشی از سخنانش بر ایجاد یک گروه تماس منطقهای در بارهی افغانستان همچنان تأکید کرده است.
گوترش در این باره افزوده است: «این که گروه تماس منطقهای میان کشورهای محدودی ایجاد شود، خوب است و در این مورد پیشنهاد میکنم؛ البته پیشنهاد شخصی خودم است این که چنین گروهی باید با حضور پنج کشور همسایهی افغانستان و کشورهای ارائهکنندهی کمک به افغانستان ایجاد شود.»
از سوی دیگر، برخی از آگاهان نتیجهدهی عملی نشست دوحه را نیازمند ادامهی چنین تلاشها میدانند. به باور آنان، نشست دوحه باید آغازگر یک روند برای حل مشکلات افغانستان از سوی سازمان ملل متحد باشد.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
میرویس آشفته، آگاه مسائل سیاسی، در این باره میگوید: «نشست دوحه ظاهراً فیصلههای قاطعی را پیش روی ما نمیگذارد؛ اما فکر میکنم سازمان ملل متحد یک نمایندهی ویژه تعیین خواهد کرد و بر اساس راپورهای آن در افغانستان تصمیم گرفته خواهد شد.»
گفتنی است که دبیرکل سازمان ملل متحد در این نشست خبری بر آغاز یک روند جدی مشورتی با طرفهای ذینفع افغانستان از جمله امارت اسلامی در بخش تعیین یک نمایندهی ویژه برای این کشور و کار بیشتر در بخشهای رعایت حقوق بشر، مبارزه با هراسافکنی و تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان، نیز تأکید کرده است.