هم‌زمان با ستایش سازمان همکاری‌ شانگهای از اقدامات نتیجه‌بخش امارت اسلامی در بخش مبارزه با هراس‌افکنی و تهدیدهای گروه‌هایی چون داعش در افغانستان، سازمان ملل متحد با پخش دو گزارش مفصل، از وجود تهدیدهای بالقوه‌ی گروه‌های هراس‌افکن به ویژه داعش خراسان و القاعده اظهار نگرانی کرده است.

در این گزارش‌های سازمان ملل متحد که یکی از آن از سوی دبیرکل این سازمان تهیه و به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شده و دیگری هم از سوی کمیته‌ی نظارت بر تحریم‌های این سازمان تهیه شده‌، ادعا شده است که تهدیدهای داعش نه تنها در افغانستان خلاصه می‌شود؛ بل این گروه از افغانستان تهدیدی به دیگر کشورها و حتا کشورهای اروپایی است.

سازمان ملل متحد، هم‌چنان ادعا کرده که داعش به نیروهای خود در افغانستان دستور حمله‌های بیرون‌مرزی داده و همین گونه روابط عمیق میان امارت اسلامی، القاعده و تی‌تی‌پی حفظ شده است. امارت اسلامی در واکنش به این گزارش‌های سازمان ملل متحد، می‌گوید که داعش در افغانستان از بین برده شده‌ و این گزارش‌ها را تبلیغاتی به سود داعش می‌خواند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

حمدالله فطرت، معاون سخن‌گوی امارت اسلامی، در این باره می‌گوید: «این که داعش در افغانستان فعالیت دوام‌دار داشته باشد، مراکز ایجاد کرده و سربازگیری کند، این امکان ندارد. با این وجود هم نگرانی از داعش و این که این گروه از افغانستان کشورهای دیگر را تهدید می‌کند، ما فکر می‌کنیم یک نوع بزرگ‌نمایی داعش و کمپاین/کارزار برای این گروه است.»

برخی از آگاهان هم این گونه گزارش‌های سازمان ملل متحد را بیش‌تر عقده‌مندانه و به منظور زیرفشارقراردادن امارت اسلامی بنابر اختلاف‌های موجود میان دو طرف عنوان می‌کنند.

عنایت‌الله همام، آگاه روابط بین‌الملل، در این باره می‌گوید: «سازمان ملل متحد همیشه عمل‌گرا در قبال افغانستان نداشته‌؛ بل که دید ایدیولوژیک داشته است تا موضع امارت اسلامی را ضعیف نشان دهد.»

عزیز استانکزی، آگاه مسائل سیاسی و امنیتی، نیز در این باره می‌گوید: «شما می‌دانید که ریچارد بنت، گزارش‌گر حقوق بشری سازمان ملل متحد در افغانستان بیاید و یک گزارش مغرضانه تهیه کند و امارت اسلامی به آن اجازه نداد. این گزارش سازمان ملل متحد هم ناشی از همین گونه کدورت‌ها و اختلاف‌های سازمان ملل با امارت اسلامی است.»

آگاهان، هم‌چنان روایت‌های دوگانه‌ی سازمان ملل متحد و سازمان همکاری شانگهای از وضعیت افغانستان را نشان‌دهنده‌ی تضادها روی مسئله‌ی افغانستان در سیاست خارجی می‌دانند و از عواقب آن نگران اند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

با این حال، این آگاهان بیرون‌رفت از این وضعیت را نیازمند دست‌یابی به یک ثبات سیاسی و امنیتی بنیادی در کشور می‌دانند.

عنایت‌الله همام، در این باره می‌افزاید: «امیدوار هستیم که مشکلات افغانستان حداقل در سطح منطقه با برقراری روابط خوب میان حکومت امارت اسلامی و کشورها کاسته شود و افغانستان به سوی پیش‌رفت حرکت کند.»

سازمان ملل متحد در حالی نگران تهدیدهای گروه‌های هراس‌افکن در افغانستان است که در سه سال گذشته پیوسته از فعالیت‌ها و عملیات‌های این گروه‌ها در افغانستان کاسته شده‌ ‌است.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: