بیستونهمین نشست تغییرهای آبوهوایی سازمان ملل متحد (کاپ ۲۹)، پس از دو هفته در شهر باکوی آذربایجان به پایان رسید. کشورهای شرکتکننده در این نشست به توافق رسیدند که تا ۲۰۳۵ میلادی پیشنهاد مالی خود را به ۳۰۰ میلیارد دالر در سال افزایش دهند تا به کشورهای در حال توسعه برای مقابله با تغییرهای آبوهوایی کمک شود.
در بیستونهمین نشست تغییرهای آبوهوایی سازمان ملل متحد، هیئتی از امارت اسلامی به رهبری مطیعالحق خالص، سرپرست ادارهی ملی حفاظت محیط زیست، نیز اشتراک کرده بود؛ اما هنوز روشن نیست که از بودجهی ۳۰۰میلیارددالری، به افغانستان به عنوان شمشمین کشور متأثر از تغییرهای آبوهوایی، سهمی اختصاص داده شده یا خیر.
در سالهای پسین پیامدهای ناگوار تغییرهای آبوهوایی بر جنبههای گوناگون زندگی و معیشت شهروندان افغانستان تأثیر گذاشته است. خشکسالی، افزایش دمای هوا، وقوع رویدادهای طبیعی از جمله بارندگیهای شدید، سیلابها و دیگر مشکلات محیطزیستی، زندگی میلیونها تن را متأثر کرده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در روزهای پسین شماری از ولایتهای شمالی کشور از جمله فاریاب، جوزجان، بلخ و کندز گواه سراریزشدن سیلاب بود. محمد عبداللهجان سایق، سخنگوی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، میگوید که سیلابهای پسین تلفاتی نداشته؛ اما حدود ۵۹۰ خانه در اثر آن ویران شده است.
او میافزاید: «در ولایتهای شمالی مثل کندز، بلخ، فاریاب، جوزجان و بغلان، سیل آمده است؛ تلفات نداریم؛ اما زیانهای مالی هنگفتی وارد کرده است. تقریباً ۵۹۰ خانه به گونهی کلی ویران شده و ۱۱۰۰ جریب زمین کشاورزی هم از بین رفته است. ۱۲۰ رأس مواشی هم تلف شده است.»
جمعهشب سرازیرشدن سیل در بغلان نیز سبب ویرانشدن ۵۰ خانه شد. باشندگان محل، میگویند که اکنون نیازمند کمکهای فوری اند. عزیزالله، باشندهی روستای «کوکچنار» بغلان، در این باره میگوید: «دیروز سیل آمد؛ در چند خانه آب داخل شده و ویرانی کرده است. کسی جان نباخته؛ اما همین دوشک، لحاف، برنج و گندم را گدود کرده است.»
نصرالدین، یکی از کشاورزان ولسوالی قوشتپهی جوزجان، میگوید که در اثر سرازیرشدن سیلابهای روز گذشته، زمینهای کشاورزیاش تخریب شده است. «سیلاب آمد و باران هم بارید؛ همهچیز را خراب کرد؛ به انسانها و خانهها آسیبی نرسیده؛ اما کشتزارها را خراب کرده است.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
در همین حال، شماری از کارشناسان محیطزیستی، میگویند که افغانستان به عنوان متأثرترین کشور از تغییرهای آبوهوایی باید از کمکهای توسعهای جهان بهرهمند شود.
شعیب سادات، کارشناس محیطزیستی، میگوید که با مسائل آبوهوایی نباید برخورد سیاسی شود. «متأسفانه در شرایطی که ما قرار داریم، به کمک مالی و تخنیکی بسیار نیاز است تا در این قسمت کار شود و در این شرایط فعلی نیاز به کار بیشتر است. توجه جهانی نیاز است تا افغانستان فراموش نشود. مسائل محیطزیستی را سیاسی نسازیم تا بتوانیم در برابر اثرهای وخیم تغییرهای آبوهوایی مقاومت کنیم.»
بر بنیاد آمار سازمان ملل متحد، در سال روان میلادی بیش از ۱۶۰ هزار شهروند افغانستان از سیلابها آسیب دیده اند و هزاران خانهی رهایشی نیز ویران شده است.