در حالی که همهساله در آغاز سال آموزشی مقامهای ارشد حکومتی وعده میدهند که چالشهای فراراه آموزش را برطرف میکنند؛ اما دانشآموزان سراسر کشور همواره با مشکل نداشتن صنف درسی، کتاب و آموزگار روبهرو اند. مسئولان ریاستهای معارف پکتیا، خوست و پکتیکا میگویند که مکتبهای این سه ولایت جنوبشرقی کشور در سال جاری آموزشی با کمبود ۷ هزار آموزگار روبهرو اند.
کوچی زازی، رئیس معارف پکتیا میگوید که تنها در این ولایت علاوه بر کمبود ساختمان مکتب و کتاب، به ۳ هزار آموزگار نیاز است. رئیس معارف پکتیا میگوید: «ما در پکتیا ۴ هزار و ۲۴۵ آموزگار رسمی داریم، به ۳ هزار آموزگار دیگر نیز نیاز داریم که باید به ما استخدام شود.»
نصیر روشان، رئیس معارف خوست نیز میگوید که برای حفظ روند آموزش در مکتبهای این ولایت در سال جاری خورشیدی، به ۲ هزار و ۵۰۰ آموزگار نیاز دارند. به گفتۀ او، کمبود آموزگار بر روند آموزش اثر منفی میگذارد و اگر این مشکل به موقع حل نشود، روند آموزش در خوست با بحران روبهرو خواهد شد.
محرابالدین شفق، رئیس معارف پکتیکا نیز با شکایت از کمبود آموزگار در این ولایت میگوید که آنان ۳ هزار و ۷۰۰ آموزگار دارند و به یکهزار و ۵۰۰ آموزگار دیگر نیاز دارند. به گفتۀ رئیس معارف پکتیکا، در بسیاری از ولسوالیهای این ولایت مکتب نیز وجود ندارد.
اعضای شوراهای ولایتی این سه ولایت میگویند که اگر به مشکل کمبود آموزگاران مکتبهای این ولایتها رسیدهگی نشود، بیش از ۲۰۰ هزار دانشآموز از آموزش محروم خواهند شد. محمدالرحمان قادری، عضو شورای ولایتی پکتیا میگوید: «زمانی که دانشآموزان از صنف دوازده فارغ میشوند، آماده نیستند تا در امتحان کانکور شرکت کنند؛ زیرا به آنان در سال آموزشی درست تدریس نمیشود و به همین دلیل آنان بینتیجه میمانند.»
نورشاه درانی، عضو شورای ولایتی خوست نیز میگوید که امسال ۱۰۰ هزار دانشآموز از آموزش محروم شدهاند و آنان از دولت مرکزی میخواهند که این مشکل را حل کند تا دانشآموزان به آموزششان ادامه دهند.
بختیارگل همت، رئیس شورای ولایتی پکتیکا همچنان میگوید که اگر یکهزار و ۵۰۰ آموزگار به این ولایت فرستاده نشود، روند آموزش برهم میخورد.
در همین حال، نجیبه آرین، سخنگوی وزارت معارف این مشکل را میپذیرد اما میگوید، بهزودی به تمام مکتبهایی که با کمبود آموزگار روبهرو اند، آموزگاران رسمی و قراردادی فرستاده میشوند.
این در حالیست که محمداشرف غنی، رئیسجمهور به تازهگی ۱۱ هزار بست آموزگاری را برای ۳۴ ولایت کشور منظور کرد.
پکتیا بیش از ۴۰۵ مکتب دارد که بیش از ۲۷۰ هزار دانشآموز در آنها سرگرم آموزشاند. خوست نیز ۳۷۴ مکتب دارد که حدود ۳۰۰ هزار دانشآموز در این مکتبها درس میخوانند. با این حال، شمار دانشآموزان در پکتیکا اندک است و در تمام ۴۰۰ مکتب ثبتشدۀ این ولایت ۱۶۰ هزار دانشآموز سرگرم آموزشاند.