شماری از باشندگان روستاهای «کیلهگی، قردکه، سنگ سوراخ، نوآباد و دهانهی لرخواب» ولسوالی دوشی بغلان، با شکایت از نداشتن برق دولتی در این روستاها میگویند که از سالها به این سو با استفاده از انرژی خورشیدی، برخی از نیازمندیهای خود را برطرف میکنند و با آن هم در زمستان به دلیل کمبود نور خورشید، در بیبرقی به سر میبرند.
صبغتالله، باشندهی روستای «نوآباد»، در گفتوگو با سلاموطندار میگوید که باشندگان این روستا به دلیل دسترسینداشتن به برق، با چالش جدی روبهرو اند.
او میافزاید: «چندین سال میشود که پایههای برق از ساحات مختلف قریهجات کیلهگی عبور کرده که خسارات زیادی به مردم کیلهگی وارد کرده و مردم کیلهگی به نبود برق مواجه اند. در این جا هیچ کسی در خانههای خود برق ندارد.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
بازمحمد و مبینخان صافی، دو تن از باشندگان روستای «کیلهگی»، میگویند که نداشتن برق، به چالش بزرگی به آنها تبدیل شده است.
بازمحمد، میافزاید: «این قریه، یک قریهی مهم زراعتی در بغلان است که اکثریت نفوس ولسوالی دوشی در آن زندگی میکنند. این قریه، نُه ولایت سمت شمال را به مرکز وصل میکند؛ ولی متأسفانه تا کنون مردم این قریه برق ندارند و با مشکلات زیادی مواجه هستند.»
مبینخان صافی، نیز میافزاید: «چندین سال است پایههای برق از خانه و زمینهای زراعتی عبور کرده؛ ولی مردم کیلهگی هنوز هم به برق دسترسی ندارند. خواست مردم کیلهگی از امارات اسلامی این است که به مشکلات شان رسیدگی کند.»
در همین حال، شمسالرحمان، از بزرگان روستای «کیلهگی»، میگوید که دسترسینداشتن به برق وارداتی سبب شده است که آنها از انرژی خورشیدی استفاده کنند؛ اما انرژی خورشیدی نیازهای آنها را برطرف نمیکند.
او میافزاید: «قریهی کیلهگی یک قریهی کلان است که شامل ۱۲ شورا میشود و در هر شورا بین ۶۰۰ تا ۱۷۰۰ فامیل زندگی میکنند و تعداد نفوس کیلهگی به ۴۱۰۰۰ نفر میرسد و قریهی کیلهگی به دو طرفش سرک ترانزیتی قرار دارد؛ ولی تا کنون مردم این قریهجات برق ندارند؛ از برق سولری/خورشیدی تنها برای روشنی خانههای شان استفاده میکنند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این حال، سردارولی حمزه، رییس شرکت برشنا در بغلان، با تأیید این چالش باشندگان کیلهگی اما میگوید که آنها توانایی انتقال برق وارداتی به این روستاها را ندارند و برای برطرفکردن این مشکل، تلاش میکنند.
او میافزاید: «بلی من آگاهی دارم؛ کارش در دوران جمهوری در سال ۱۳۹۷ آغاز شده بود. پایههای ۱۲متره و ۱۰متره هم نصب شده؛ شش دانه ترانسفرمر از کیلهگی در کارخانهی ما موجود است. منبع نبود که بر شان برق بدهیم؛ بعد ما پیشنهاد کردیم و یک ترانسفرمر ۱۶ مگاوات خواستیم؛ در کرکر است و کارهایش هم پیش رفته است. همین که منبع پیدا شود، بر شان برق میدهیم؛ شاید شود؛ دقیق معلوم نیست.»
گفتنی است که دسترسینداشتن به برق دوامدار وارداتی، چالش بزرگی است که بسیاری از شهروندان با آن روبهرو اند؛ اما مسئولان در شرکت برقرسانی افغانستان (برشنا) بارها تعهد سپرده اند که به این مشکل رسیدگی خواهند کرد.