استخراج غیرقانونی و غیرمعیاری طلا در تخار که بیشتر به نام زرشویی یاد میشود، هرازگاهی از کارگران کشته و زخمی میگیرد.
محمدظاهر، برادر «بازار»، یکی از زرشویان که چندی پیش در اثر ریزش معدن طلا در ولسوالی دشتقلعهی تخار، جان باخته است، میگوید که ناداری برادرش را به کار در معدن ناچار کرده بود.
او، میافزاید: «برادرم زن و سه فرزند داشت. زندگیاش جدا از پدرم بود. اگر چیزی برای خوردن میداشت، هیچ گاه داخل تونل معدن طلا نمیشد و کار نمیکرد. به خاطر ناداری طلاکاری میکرد تا لقمهنانی برای فرزندانش از آن طریق به دست بیاورد.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
پس از مرگ بازار، تأمین نیازهای همسر و فرزندانش به دوش پدر او میافتد و محمدظاهر نیز، به دلیل تنگدستی، در یکی از معدنهای طلا در تخار، به کار شروع میکند.
امیرمحمد، یکی از کارگران در معدن طلا در ولسوالی رستاق تخار که از صبح زود به کار شروع میکند و دیروقت شب به خانه برمیگردد، میگوید که هنگام واردشدن به تونل معدن، هر لحظه ترس ازدستدادن جانش را دارد؛ اما ناداری او را مجبور کرده که به این کار تن بدهد.
امیرمحمد، میافزاید که به دلیل تنگدستی، چندین بار برای کار به ایران مهاجر شده است. «یک برادرم هم از ترکیه دیپورت شده و برگشت. به خاطر مجبوری اگر جان خود را هم از دست بدهیم، ناچاریم کار کنیم. اگر ۲۰ هزار افغانی داشته باشم، میروم کچالوفروشی میکنم. به خاطر تأمین نفقهی خانوادهی خود، راهی جز این کار ندارم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، عبدالناصر حقانی، رییس معادن تخار، میگوید که در یک سال گذشته، برای توقف استخراج غیرقانونی معدنهای طلا، بارها به ولسوالیهای این ولایت مکتوب فرستاده شده است؛ اما باشندگان تخار هنوز هم به استخراج غیرقانونی آن ادامه میدهند. او، میافزاید که در پنج ماه گذشته، ۳۰ کارگر در این ولایت، در اثر ریزش معدنهای طلا جان باخته اند.
رییس معادن تخار، به سلاموطندار میگوید: «در معدنهای طلا در تخار ۷۵ الی ۸۰ شرکت که طی قرارداد برنده شده و از سوی وزارت معادن جواز اخذ کرده بودند، به صورت مسلکی و قانونی مصروف کار اند.»
بر اساس آمار مسئولان محلی تخار، در سال ۱۴۰۱ نیز ۱۰۰ کارگر در اثر کندنکاریهای غیرحرفهای معدنهای طلا در این ولایت، جان باخته بودند.