عصر روز گذشته نشست مجازی «گفتوگوهای صلح و حقوق زنان افغانستان» از سوی داکترعزیزاحمد بارز، دیپلمات پیشین افغانستان برگزار شد.
سخنرانان در این نشست از نگرانیها و چالشهایشان در بارۀ روند صلح افغانستان و حقوق و دستآوردهای زنان و حقوق بشر در دو دهۀ گذشته به بحث و گفتوگو پرداختند.
الیسان دیوندر، معاون دفتر ملل متحد در کابل، یکی از سخنرانان این نشست میگوید، با وجود اینکه روند گفتوگوهای صلح حکومت با طالبان جریان دارد، اما هیچ برنامۀ دومی برای اینکه اگر گفتوگوهای صلح با طالبان به نتیجه نرسد وجود ندارد.
بانو دیوندر میگوید، نتیجۀ روند صلح بر همهچیز در افغانستان تأثیرگذار است و همه در بارۀ موفقیت این روند حرف میزنند، اما متأسفانه هیچکسی از بینتیجه بودن این روند چیزی نگفته و معلوم نیست در صورتیکه حکومت و طالبان به توافق سیاسی نرسد، وضعیت زنان، حقوق بشر و تمامی ارزشها و دستآوردها چهگونه خواهد شد.
به گفتۀ بانو دیوندر، در بارۀ حقوق زنان در روند صلح کمتر بحث شده و این نگرانکننده است.
الیسان دیوندر، معاون دفتر ملل متحد در کابل میگوید:«اینکه چه چیزهایی را برای صلح قربانی میکنیم و کدام خطوط سرخ را برای ادامۀ این روند داریم باید مشخص شده و در بارۀشان بحث شود.»
او میگوید، طالبان گفتهاند که مانع حضور زنان در حکومت نیستند، اما آنها نباید در مسند رهبری و قضا حضور داشته باشند که این یک چالش و محدودیت بزرگ برای زنان و حکومت افغانستان است.
الیسان دیوندر، معاون دفتر ملل متحد در کابل میگوید:«اینکه چه چیزهایی را برای صلح قربانی میکنیم و کدام خطوط سرخ را برای ادامۀ این روند داریم باید مشخص شده و در بارۀشان بحث شود.»
ناهید فرید، رئیس کمیسیون امور زنان و حقوق بشر مجلس نمایندهگان یکی از سخنرانان دیگر این نشست میگوید، شهروندان افغانستان هرگز اجازه نمیدهند تا دستآوردهای چندین سالۀشان قربانی شود.
بانو فرید میگوید که حضور زنان در میان اعضای گفتوگوکنندۀ صلح افغانستان کمرنگ است و این قابل نگرانی است.
به گفتۀ بانو فرید، شهروندان افغانستان پس از تلاشهای زیاد موفق شدهاند تا از تاریکی بگذرند، دستآوردهای کنونی افغانستان تنها مربوط زنان نه بلکه مربوط تمام افغانستان است و باید همه با هم برای حفظ این دستآوردها و ارزشها کار کنند.
او میگوید که دیدگاه طالبان در بارۀ زنان روشن نیست و مشخص نشده تعریف طالبان از اسلام همان تعریف دهۀ ۹۰ است یا تغییر کرده است.
ناهید فرید میافزاید که طالبان باید بدانند که ۶۵ درصد جمعیت افغانستان جوان هستند و این جمعیت بزرگ در بارۀ آیندۀ افغانستان تصمیم میگیرند نه طالبان.
به باور بانو فرید، جمعیت جوان افغانستان هرگز سیاستهای سختگیرانه و اشتباه طالبان را نمیپذیرند و بدون شک در برابر آن ایستاد خواهند شد.
شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر از دیگر سخنرانان این نشست میگوید، روند صلح افغانستان باید فراگیر و سرتاسری باشد و دیدگاه تمام مردم در این روند شامل شود.
آریانا سعید، خواننده و فعال حقوق بشر یکی دیگر از سخنرانان این نشست میگوید، دیدگاه دنیا نسبت به طالبان و زنان افغانستان تغییر کرده است و کسانیکه در راستای حقوق بشر کار میکنند هرگز اجازه نمیدهند تا شهروندان افغانستان، به ویژه زنان دستآوردها و آزادیهایشان را از دست دهند.
به گفتۀ بانو آریانا سعید، وضعیت کنونی تغییر کرده، دسترسی به رسانهها فوقالعاده افزایش یافته، افراطگرایان هرگز موفق نمیشوند در چنین وضعیتی سیاستهای اشتباهشان را به کرسی بنشانند.
سخنرانان این نشست تأکید میکنند، نتیجۀ گفتوگوهای صلح نه تنها برای زنان بلکه برای تمامی شهروندان افغانستان مهم است.
این سخنرانان میافزایند که دیدگاهها و نظریات تمامی مردم افغانستان باید در این گفتوگوها در نظر گرفته شوند.
نزدیک به یک ماه از نخستین نشست آغاز روند گفتوگوهای صلح میان هیأت دولت جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان در دوحه میگذرد. در این میان حفظ دستآوردهای دو دهه به ویژه حقوق زنان بیشترین نگرانی شهروندان افغانستان را تشکیل میدهد. شهروندان کشور میگویند که هرگز خواهان صلحی نیستد که ارزشها و دستآوردهایشان را قربانی کند.