در حالیکه روزانه صدها شهروند افغانستان از ایران بازگشت داده میشوند، خلیلرحمان حقانی، سرپرست وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، از این کشور میخواهد که اخراج اجباری افغانها را متوقف کند.
حقانی، میافزاید که به هدف حل مشکلات مهاجران افغان در ایران، امارت اسلامی و حکومت ایران در بارهی ایجاد یک کمیتهی مشترک به توافق رسیده اند. «موفق شدیم که برای ایجاد یک کمیسیون مشترک به توافق برسیم که روند اخراج اجباری مهاجران متوقف شود. مهاجرانی که در آن جا مشکلات دارند؛ یک مکانیزم مشترک ساخته شده که امارت اسلامی و ایران موضوعها را در آن جا با هم تبادله کنند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این حال، افغانهایی که به گونهی قانونی یا غیرقانونی به ایران مهاجرت کرده اند، میگویند که در این کشور با چالشهایی مانند کار سنگین در برابر دستمزد کم، بدرفتاری ایرانیها و اخراج اجباری روبهرو استند.
علی رنجپور، مهاجر افغان در ایران، میگوید که در سال روان خورشیدی، سختگیریها در برابر مهاجران افغان در این کشور افزایش یافته است. او میافزاید: «وضعیت مهاجرین اکنون در ایران خوب نیست؛ چون همهروزه آنها را میگیرند. از محل کار و پیش نانوایی میبرند؛ یک دو روز اردوگاه نگهداری و سپس اخراج میکنند.»
عزیزالله ولیزاده، دیگر مهاجر افغان در ایران، میگوید: «به افغانیها شغلهای خوب را نمیدهند؛ اگر کار بدهند حقوقش پایین است. خودم در شرکت تولید شیر کار میکنم و ماهانه ۱۲ میلیون تومان میگیریم. سختترین کار را میکنم؛ اما حقوقش کم است.»
با این حال، بیکاری و ناداری در افغانستان سبب شده که شهروندان زیادی برای یافتن لقمهنانی، راه مهاجرت به ایران را در پیش گرفته و دشواریهای مهاجرت و بودن در این کشور را به جان بخرند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عزیزالله اکبری که به تازگی به ایران اخراج شده است، میگوید که به دلیل بیکاری و نادرای به ایران رفته بود. «کاروبار نیست. با چه بدبختی پاسپورت/گذرنامه گرفتم و به ایران رفتم؛ در ایران با پاسپورت ما را گرفتند؛ این جا هم اوضاع کار خیلی خراب است و دولت رسیدگی نمیکند.»
ایران از دیرباز به این سو، یکی از مقصدهای اصلی مهاجرت شهروندان افغانستان است که در حال حاضر بیش از سه میلیون شهروند افغانستان در این کشور زندگی میکنند؛ اما اخراج اجباری و بدرفتاریها شرایط زندگی را برای آنها در این کشور دشوار کرده است.