شماری از زنان در کابل، پس از رویکارآمدن امارت اسلامی رستورانتی را زیر عنوان «واوا آشپزخانه و رستورانت بانوان افغان» ایجاد کردند. این زنان اما اکنون با گلایه از افزایش محدودیتها و فشارها در روزهای پسین از سوی امارت اسلامی، میگویند که کار شان با رکود روبهرو است.
سمیره محمدی، بنیانگذار این رستورانت، به سلاموطندار میگوید که هدف از ایجاد این مکان، توانمندسازی زنان بوده؛ اما وضع محدودیتها ۹۵ درصد بر کار شان تأثیر منفی داشته و به دلیل کاهش درآمد، کارمندان شان نیز کاهش یافته است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
او میافزاید: «این رستورانت را از آغاز حکومت کنونی برای بانوان ایجاد کردهایم و در این جا دو تیم کاری داریم که ۱۴ خانم با ما کار میکنند. آنان زنانی اند که مشکلات اقتصادی داشتند و این سبب خستگی و افسردگی آنان میشد. این رستورانت را ایجاد کردیم تا زنان بتوانند درآمدی داشته باشند و مشکلات شان را حل کنند.»
بانو محمدی، میگوید که در این رستورانت غذاهای محلی افغانی توسط خود بانوان تهیه و به مشتریان عرضه میشود. او میافزاید: «ما در این جا غذاهای افغانی مانند منتو، آشک، بولانی و سمبوسه داریم. قبلاً حدود ۲۲ نفر بودیم که در دو وقت کار میکردیم؛ اما پس از وضع محدودیتها، مشتریان و درآمدهای ما کاهش یافته و کارمندان ما نیز کم شده؛ ولی هنوز هم این رستورانت باز است و ما به کار خود ادامه دادهایم.»
همین گونه، سحر عزیزی، یک تن دیگر از بانوانی که در این رستورانت کار میکند، میگوید که پدرش درگذشته است و او و خواهرش تنها نانآوران خانواده اند. به گفتهی او، پس از افزایش محدودیتها از سوی امارت اسلامی، فعالیت و درآمد شان به گونهی چشمگیری کاهش یافته است.
او میافزاید: «پیش از این که ممنوعیتها وضع شود، سالنهای رستورانت پُر میشد؛ اما اکنون مشتری نداریم، کار نیست، درآمد کم شده است. چندین بار مسئولان حکومتی آمدند و گفتند که زنان حق کار ندارند و این جا باید بسته شود. پیش از این، یک بار رستورانت را بستیم؛ اما دوباره آن را باز کردیم.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
از سویی هم، حسنا محمدی، بانوی دیگری که در این رستورانت سرگرم کار است، نیز میگوید: «قبلاً هم آقایان و هم زنان مشتریان ما بودند؛ اما پس از این که مرکزهای آموزشی و دانشگاهها بسته شدند، مشتریان ما نیز کم شد و درآمد ما نیز کاهش یافت. اگر این طور ادامه یابد، شاید دیگر نتوانیم به کار خود ادامه دهیم و مجبوریم رستورانت را ببندیم.»
این در حالی است که پس از رویکارآمدن دوبارهی امارت اسلامی، محدودیتهایی بر آموزش و کار زنان وضع شده است.