یلدا؛ آخرین شب ماه قوس و درازترین شب سال است که شهروندان افغانستان از گذشتههای دور، از این شب با برگزاری مراسم گونهگون و باشکوه تجلیل میکنند. در این شب طولانى که به آن «شب چله» نیز میگویند، فصل خزان پایان مییابد و جایش را به فصل زمستان میگذارد. شب یلدا در فرهنگ آریای کهن جایگاه ویژه دارد و در فرهنگ افغانی نیز با مفهومهای چندگانه تعبیر شده است.
امسال نیز با همه چالشها و جاروجنجالهای پیشآمده در افغانستان، شهروندان در نقاط مختلف سفرۀشان را با گونههای خوراکه و شیرینیباب، تزیین کرده و تمام شب را با خواندن شعر، قصه، فال حافظ و خواندن شهنامه صبح کردند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
هرچند امسال، تجلیل از این شب طولانی رنگ و رونق گذشته را نداشت، اما با آنهم در شبکههای اجتماعی دیده میشد که شهروندان کشور این فرصت را غنیمت شمرده و به بهانۀ شب یلدا کنار هم جمع شده بودند.
شهروندان در شبکههای اجتماعی با گذاشتن تصویرها و متنها، به امید آیندۀ روشن و زمستان پُربار از این شب بزرگداشت کردند. برگزاری ویژهبرنامههای متنوع با رویکرد امیدآفرینی و تقویت همدیگرپذیری میان قومهای مختلف ساکن در افغانستان از طریق رسانههای تصویری و صوتی یکی دیگر از زیباییهای این شب طولانی بود.
در این میان شبکۀ رادیویی سلاموطندار نیز برنامۀ ویژه را به همین مناسبت راهاندازی کرده بود که با شعرخوانى آغاز شد و تا نیمههای شب ادامه یافت. بخشی از این برنامه تماس شنوندهگان به این شبکه بود که شمار بسیاری از شنوندهگان با برقراری تماس از نقاط مختلف کشور، دربارۀ پیشینۀ شب یلدا معلومات دادند و شهنامه و فالنامه خواندند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
کریم امید، یکی از باشندهگان کابل، در این برنامه در گفتوگوی تلفنی گفته است: «پیام کلی و اصلی شب یلدا این است که هر تاریکی و لو به درازای شبی چون شب یلدا پایانش روشنیست؛ روشنی که ما را از آیندۀ پُربار و روشنتر مژده میدهد.»
بهاره جویا، یکی دیگر از شنوندهگان برنامه نیز چنین ابراز نظر کرد:«جشن یلدا، ریشههای باستانی و فرهنگی دارد که برخاسته از طبیعت است و همین فرهنگ با زندهگی طبیعی مردم ما پیوند میخورد.»
شنوندهگان برنامه از همه شهروندان افغانستان خواستند که با حفظ اتحاد و همدیگرپذیری، برای آبادی کشورشان سهیم شوند.