با ادامهی بستهبودن گذرگاه مرزی تورخم به روی موترهای بازرگانی افغانستان، شماری از بازرگانان و رانندگان موترهای باربری با شکایت از این وضعیت، میگویند که از ۱۰ روز به این سو میلیونها افغانی متضرر شده اند.
رفیعالله، بازرگان میوه و سبزی تازه و محمدامین، رانندهی موترهای باربری، به سلاموطندار میگویند که بیشتر اموال شان در این ۱۰ روز فاسد شده است یا ناچار به لیلام آن شده اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
رفیعالله، میگوید: «راه تورخم ۱۰ روز است که بسته است و موترها از راه غلامخان خیلی به مشکل میروند؛ کرایه هم بلند و دوبرابر است. در دو شبوروز موتر به مقصد میرسد و من چهار میلیون افغانی متضرر شدهام. همین گونه، روزبهروز تاجران متضرر شده روان اند.»
محمدامین، نیز میگوید: «۱۴ روز است که در انتظار هستیم؛ تا هشت میلیون و ۱۰ میلیون افغانی مال بار است و مالهایی است که خراب میشود. این هم برای راننده، هم برای تاجر، ضرر و خساره است و گرمی هم زیاد است.»
با این حال، مسئولان اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان، به سلاموطندار میگویند که اکنون ۲۰۰۰ موتر باربری افغانستان در دو سوی گذرگاه تورخم به دلیل بستهماندن راه، متوقف مانده اند.
نقیبالله صافی، مسئول اجرایی اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان، میگوید که از آغاز سال تا کنون، پاکستان بیش از شش بار گذرگاه تورخم را به روی موترهای بازرگانی افغانستان بسته است. او میافزاید که گفتوگوها با جانب پاکستانی برای بازگشایی این گذرگاه جریان دارد.
با این همه، شماری از بازرگانان افغان در گذرگاه مرزی اسپینبولدک، نیز از بستهماندن این گذرگاه به روی رفتوآمد موترهای بازرگانی شکایت دارند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
عجبالله، بازرگان افغان، میگوید که دولت پاکستان با بستن این راه، با هر بهانهای آنان را متضرر میکند. «وقتی اینها راه را بسته میکنند، یا ویزا و گاهی پاسپورت/گذرنامه را بهانه میکنند، این به هر دو کشور تأثیر منفی میگذارد. این مسئله سیاسی است، نه این که تاجر را آزار بدهند.»
گفتنی است که پاکستان همواره در فصل برداشت فرآوردههای تازهی کشاورزی افغانستان، گذرگاههای بازرگانی مشترک را میبندد یا مالیات و گمرک بر آنان را بلند میبرد. مسئولان وزارت صنعت و تجارت اما بارها تأکید کرده که آنان در تلاش آغاز صادرات افغانستان از مسیر آسیای میانه به دیگر کشورها اند.