شورای ولایتی هرات از موجودیت آموزگاران خیالی و فساد گسترده در نظام آموزشی این ولایت پرده برداشته است. کامران علیزایی، رییس شورای ولایتی هرات میگوید، با این که شمار این آموزگاران معلوم نیست، اما در هر ولسوالی هرات از 20 تا 30 آموزگار خیالی وجود دارد که حقوق ماهانۀشان به جیب دیگران میریزد.
آقای علیزایی با ارایۀ اسناد و مدارک افزود که شمار این آموزگاران در برخی مناطق از مرز 30 نفر هم میگذرد. او میگوید که تنها در ولسوالی ادرسکن هرات 47 آموزگار خیالی وجود دارد.
رییس شورای ولایتی این ولایت همچنان میگوید که حضور آموزگاران با درجۀ تحصیل فارغ صنف دوازده به جای آموزگاران با درجۀ تحصیل لسانس/کارشناسی مشکلات دیگری را پیدا کرده است. او میگوید که این افراد اضافه از حقشان دستمزد میگیرند و در 8 ماه گذشته بیش از 3 میلیون افغانی تفاوت در حقوق آموزگاران این ولسوالیها به میان آمده است.
علیزایی میگوید که در بیشتر ولسوالیهای هرات یا مکتبها بسته اند یا نیمهباز، اما به هر صورت به آموزگاران این مکتبها حقوق پرداخته میشود. او میافزاید که این مشکلات از دیر زمانی در بدنۀ آموزشی این ولایت وجود داشته است و حکومت باید هرچه زودتر اقدامی برای ریشهکن کردن آنها کند.
عبدالرازق احمدی، رییس آموزش و پرورش هرات نیز این گفتهها را میپذیرد و دستاندازی افراد زورمند در نظام آموزشی، استخدام افراد بیسواد یا کمسواد به عنوان آموزگار، نپرداختن حقوق برخی از آموزگاران و عدم نظارت از آموزش و پرورش در این ولایت را از جمله چالشهای جدی معارف میداند.
آقای احمدی میگوید که فساد در نظام آموزشی هرات سازماندهیشده است و این ریاست از شش ماه به اینسو بررسیها را در شماری از ولسوالیها آغاز کرده و به برخی مدارک نیز در این رابطه دست یافته است.
به گفتۀ آقای احمدی فساد بیشتر در ولسوالیهای شیندند، ادرسکن، فارسی، گلران، چشت، اوبه و کشت کهنه است. به گفتۀ مسؤولان آموزش و پرورش هرات بیش از 47 مکتب خیالی نیز در ولسوالی شیندند وجود دارد.
گزارشها دربارۀ فساد گسترده در نظام آموزشی هرات در حالی پخش میشود که چندی پیش جان سویکو، بازرس ویژۀ ایالات متحده برای افغانستان نیز از وجود هزاران دانشآموز خیالی خبر داده بود و گفته بود که سالانه صدها میلیون دالر از این طریق به جیب افراد «کلاهبردار» میریزد.
اسدالله حنیف بلخی، وزیر معارف برای نخستین بار حین گزارشدهی 100 روز کاریاش پرده از آموزگاران و مکتبهای خیالی برداشت و گفته بود که این مکتبها و اموزگاران میراث وزیر پیشین معارف است. با این حال فاروق وردک بارها این اتهامها را رد کرد و گفته بود که روند پرداخت حقوق آموزگاران شفاف و بیعیب است.