کمیسیون مستقل انتخابات، از نخستین روزهای کاریاش تا کنون، متهم به نقض پیدرپی قانون شده است؛ نقض تقویم انتخابات، برگزاری انتخابات در دو روز و در تازهترین مورد، اعلان نتایج ابتدایی انتخابات مجلس به گونۀ وقفهیی.
نهادهای ناظر انتخابات میگویند، اعلام وقفهیی نتایج انتخابات مجلس نمایندگان از سوی کمیسیون، نقض قانون انتخابات است و این مسأله سبب خدشهدارشدن جایگاه کمیسیون در نزد شهروندان میشود.
یوسف رشید، رئیس اجرایی نهاد انتخابات آزاد و عادلانۀ افغانستان به سلاموطندار میگوید، اعلام نتایج به صورت وقفهیی خلاف اصول و کارشیوۀ کمیسیون مستقل انتخابات است.
آقای رشید، کاستیهای کمیسیون را مربوط به ضعف ساختاری و مدیریتی و نبود برنامهریزی دقیق میداند و میافزاید، این ضعف زمینه را برای مداخلههای سیاسی و فساد گسترده فراهم میکند.
کبرا رضایی، معاون سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات میگوید، نگرانی شهروندان و نهادهای ناظر قابل درک است، اما کمیسیون در شرایط کنونی در تنگنا قرار دارد و برای تأمین شفافیت مجبورند زمانبندی قبلی را مراعات نکنند.
در فقرۀ دوم مادۀ هشتادوپنجم قانون انتخابات آمده است، کمیسیون، نتایج اولیه، قسمی و ابتدایی شمارش آرا را با تفکیک محل، مرکز و حوزۀ انتخاباتی اعلام میکند.
علیرضا روحانی، سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی میگوید که بر بنیاد قانون، نمیتوان اعلام تدریجی نتایج انتخابات ولایتها را جزء روند قانونی اعلام نتایج قسمی، ابتدایی و نهایی دانست.
آقای روحانی میافزاید، اعلام تدریجی نتایج ابتدایی از سوی کمیسیون انتخابات، روی برنامههای کمیسیون شکایات انتخاباتی برای اعلام نتایج ابتدایی نیز تأثیر منفی میگذارد.
کمیسیون انتخابات تا کنون نتایج ابتدایی انتخابات 20 ولایت کشور را به گونۀ وقفهیی اعلام کرده است. اعلام این نتایج با واکنش و انتقادهای شماری از نامزدهای ولایتها نیز همراه بوده است. این انتقادها در حالی مطرح میشود که روز گذشته کمیسیون شکایتهای انتخاباتی نتایج آرای کابل را باطل اعلام کرد و درست چند ساعتی بعد از آن، کمیسیون مستقل انتخابات ابطال نتایج آرا از سوی کمیسیون شکایات انتخاباتی را احساساتی، عجولانه و غیرقانونی خواند.