مقامهای وزارت حج و اوقاف میگویند، در حال حاضر در سراسر کشور 160 هزار باب مسجد وجود دارد که 48 هزار این مسجدها ثبت شده، اما 5 هزار باب آن رسمی است.
داعیالحق عابد، معاون وزارت حج و اوقاف به سلاموطندار میگوید که امامان مسجدهای رسمی معاش بستهای سوم و چهارم دولتی را از این وزارت میگیرند.
برپایۀ گزارشها، در گذشته معاش امامان مسجدها بین 3 تا 4 هزار افغانی بود، اما حالا در معاشهای آنان بهگونۀ قابل توجه افزایش آمده و وزارت حج و اوقاف برای هر امام مسجد بین 13 تا 14 هزار افغانی معاش میدهد.
آقای عابد میگوید که وزارت حج و اوقاف برای بلندبردن سطح علمی امامان مسجدها دو انستیتوت ساخته است و در روزهای جمعه موضوعات سخنرانیهای این امامان را نیز به آنها میفرستد. اما به گفتۀ او، وزارت حج و اوقاف هنوز در زمینۀ کنترل و نظارت از مسجدها با چالش روبهرو است.
در همین حال، شماری از آگاهان به این باور اند که در برخی از مسجدها به سود مخالفان مسلح دولت تبلیغ میشود.
محمداسحاق اتمر، آگاه سیاسی میگوید، در جامعۀ سنتی افغانستان از مسجدها به عنوان مکان آموزشی کودکان هم استفاده میشود، اما اخیراً شماری از مسجدها از آنان استفادۀ سوء کرده اند. او از وزارت حج و اوقاف میخواهد که از این گونه فعالیتها جلوگیری کند.
معین مرستیال، عضو پیشین مجلس نمایندهگان نیز میگوید که افغانستان یک کشور اسلامی است و مساجد در هر گوشهوکنار آن وجود دارد، اما گاهی از این مکانهای مذهبی به سود گروههای تندرو اسلامی استفاده میشود.
آقای مرستیال از دولت میخواهد که برای جلوگیری از این کار از شوراهای انکشافی و بزرگان قومی مدد بگیرد.
در حالی که مقامهای وزارت حج و اوقاف از تلاشها برای کنترل امامان مساجد خبر میدهند، هنوز هم در پایتخت و شماری از ولایتها مسجدهایی وجود دارند که این وزارت نظارتی بر محتوای سخنرانیهای امامان آنها ندارد.