وقتی همۀ راه‏‌ها به اسلام‌‏آباد ختم نمی‏‌شود

نارندا مودی نخست‏‌وزیر هند، دیروز (شنبه) برای افتتاح بند سلما به هرات آمد. این دومین سفرِ آقای مودی به افغانستان در شش ماه گذشته بوده است. البته مودی و غنی در این فاصله یک بار دیگر نیز با یکدیگر دیداری داشته‌‏اند. آن‌‏ها اوایل جوزا/خرداد امسال، برای امضای توافق‏‌نامۀ سه‏‌جانبۀ بندر ترانزیتی چابهار میان ایران، افغانستان و هند به تهران سفر کردند و در قابی مشترک کنار حسن روحانی، رییس‏‌جمهور ایران ایستادند. همۀ این خبرها در کنار یکدیگر نشان می‏‌دهد که تحولی اساسی و چرخشی تاریخی در سیاست خارجی افغانستان اتفاق افتاده؛ سیاستی که دیگر در آن اسلام‌‏آباد نقش تعیین‌‏کننده‏‌یی ندارد و خطوط اساسیِ آن در ارگ تعیین می‏‌شود.

بندِ سلما به نام «بند دوستی افغانستان و هند» نام‏‌گذاری شده است. نخست‏‌وزیر هند یک روز پیش از سفر به افغانستان در این باره در صفحۀ فیس‏‌بوکِ خود نوشت: «من برای افتتاح بند دوستی افغانستان ـ هند در هرات به رییس‌جمهور غنی می‌‌پیوندم. این سمبولی از دوستی ما و طلیعۀ امید است». به نظر می‏‌رسد آقای مودی در نوشتۀ خود برخی ملاحظات دیپلماتیک را رعایت کرده است، وگرنه باید اذعان می‌کرد: افتتاحِ بند سلما چیزی بیش از سمبول و نماد، و نشان‏‌دهندۀ واقعیتی است که امروز در مناسبات میان کابل و دهلی‌نو شاهد هستیم.

شاید برای درک این واقعیت بهتر باشد به بخشی از سخنرانی رییس‏ جمهور افغانستان در مراسم افتتاحِ این سد اشاره کرد؛ آن‏‌جا که آقای غنی به ‏صراحت تأکید کرد: «هند و افغانستان بر خلاف برخی کشورها که پیام‏‌شان تخریب و ویرانگری است، پیام سازنده‌گی و آبادانی دارند». بعید است که ناظران سیاسی سخنرانیِ آقای غنی را خوانده یا شنیده باشند و اشارۀ او به «برخی کشورها» را درنیافته باشند.

 آقای غنی در ماه‏‌های گذشته کمتر سخنرانی‏‌یی داشته که در آن از نقشِ اسلام‏‌آباد در حمایت از طالبان انتقاد نکرده باشد. این‌بار البته نامی از پاکستان به زبان نیاورده است، اما تقریباً تردیدی وجود ندارد که وقتی از «برخی کشورها که پیام‏‌شان تخریب و ویرانگری است» سخن می‏‌گوید، به همسایۀ جنوبی اشاره دارد. این کنایۀ آقای غنی در حالی است که او در کنار خود نخست‏‌وزیر هند را می‏‌بیند؛ یعنی همان کشوری که دهه‏‌ها جنگ و تنش سیاسی را با پاکستان تجربه کرده است. همین قضیه، به خودی خود نشان می‏‌دهد چه اتفاقِ بزرگی در سیاست خارجی افغانستان افتاده است.

رهبران افغانستان دیگر مسایل داخلی کشور خود را به مسایل داخلی همسایۀ جنوبی پیوند نمی‏‌زنند و در عوض بر اساس منافع ملی خود می‏‌کوشند در روابط با کشورهای دور و نزدیک تجدیدنظر کنند و شکل تازه‏‌یی به آن ببخشند. اوایل جوزا/خرداد، هنگامی که موافقت‏‌نامۀ چابهار به امضای رهبران کشورهای ایران، افغانستان و هند رسید، بر همۀ ما ثابت شد که تمامی راه‏‌ها به اسلام‏‌آباد ختم نمی‏‌شود و می‏‌توان با تکیه به دیپلماسی فعال، راه‏‌های تازه‏‌یی را در منطقه برای برون‏‌رفت افغانستان از بن‏‌بستِ جنگ و توسعه‏‌نایافته‏‌گی پیدا کرد. افتتاح بندِ سلما نشان می‏‌دهد که نخستین گام‏‌ها در این راهِ تازه، محکم برداشته شده است؛ همچنان که آقای غنی نیز در سخنرانی‌اش یادآور شده است: «نسل اول کمک‌های هند امروز به پایان می‏‌رسد و ما منتظر آغاز نسل دوم این کمک‏‌ها هستیم

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام