ماروین مینسکی، دانشمند عرصۀ فناوری و مبتکر دانش «هوش مصنوعی» که به نام «پدر رباتها» نیز یاد میشود، شامگاه روز یکشنبه در سن 88 سالهگی در ایالت ماساچوست آمریکا درگذشت.
نیکلاس نگروپونت، بنیانگذار موسسۀ «یک کودک، یک لپتاپ» دربارۀ خبر درگذشت مینسکی میگوید: «جهان یکی از بزرگترین سرمایههای علمیاش را از دست داد».
ماروین مینسکی در اواخر دهۀ 50 میلادی، زمانی که کامپیوتر خود پدیدهیی تازه و ناشناخته بود، به فکر آفریدن ماشینی بود که بتواند فکر کند. او از همنسلان آلبرت انشتین بوده است. هر چند که لهجۀ غلیظ آلمانی انشتین مانع همکاری آن دو شد؛ اما مینسکی به یکی از دوستان صمیمی نابغۀ کامپیوتر، جان ون، تبدیل شد.
مینسکی خالق سه کتاب به نامهای «اجتماع ذهن»، «ماشین احساس» و «کامپیوتر متفکر» است. این کتابها تاکنون گنجینههای ارزشمندی در راه دانش روباتیک به شمار میروند.
پدر رباتها اختراعها و جوایز بیشماری را به نام خود ثبت کرده است. از این میان میتوان به بازوی مصنوعی، دست و دیگر قطعههای رباتیک، میکروسکوپی با دقت و قدرت بالا و دیگر سختافزارهای مربوط به دنیای رباتها اشاره کرد. همچنان او به دلیل مقالهها و اختراعاتش، جوایز گوناگونی را از نمایشگاههای جاپان و دانشگاه امآیتی دریافت کرده است.
در گفتوگویی که ماروین مینسکی یکماه پیش از مرگش با گزارشگر روزنامۀ واشنگتن پست داشت، یک دوست رماننویسش را الهامبخش کارش در عرصۀ دانش رباتیک دانست.
پدر پیر رباتها دربارۀ آیندۀ ربات و انسان گفته است: «قطعاً زمانی ماشینها سریعتر و دقیقتر از انسانها خواهند شد. داستانهای تخیلی زیادی هستند که نشان میدهند ماشینها تبدیل به نیروهایی شرور میشوند؛ اما من به گونۀ جدی فکر نمیکنم که ماشینها ضرری به وجود بیاوند؛ زیرا پیش از بهرهوری، ماشینها آزمونهای دقیق انسانها را میگذرانند».