کاروانسراهای بامیان در معرض نابودی قرار دارد

شماری از فعالان فرهنگی و پژوهشگران حوزهٔ تاریخ و باستان شناسی، وضعیت اسفبار بناهای تاریخی به ویژه کاروانسراهای ولایت بامیان را نگران کننده خوانده و می‌گویند با وجود اهمیت تاریخی، فرهنگی و توریستی کاروانسراها در سطح ملی و بین المللی، حکومت در امر بازسازی و حفاظت از آن‌ها هیچ کاری از پیش نبرده است.

پژوهشگران حوزۀ تاریخ و باستان شناسی می‌گویند، آثار و بقایای پنج کاروانسرای شش پل، کالو، آق رباط ، دره غندک، سچک و اخضرات هنوز باقی‌ مانده و دولت می‌تواند با حفظ، مراقبت و بازسازی این کاروانسراها صنعت گردشگری بامیان را رونق بخشد.

به گفتهٔ باستان شناسان، این کاروانسراها در مسیر شاهراه ابریشم در قرن دوم میلادی ساخته شدند و مسافرانی که از وادی بامیان عبور می‌کردند، شب را در این کاروانسراها می‌گذراندند.

قدمت تاریخی و اهمیت فرهنگی کاروانسراها سبب شده است تا فعالان فرهنگی این ولایت از وزارت اطلاعات و فرهنگ بیشتر انتقاد کنند؛ زیرا به گفتۀ آن‌ها، این وزارت برای حفاظت و مرمت آثار و ساحات تاریخی بامیان ـ از جمله کاروانسراها ـ هیچ برنامه‌یی ندارد و در این زمینه تاکنون هیچ اقدامی نکرده‌ است.

فعالان فرهنگی از سازمان علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) نیز می‌خواهند تا دست‌کم یکی از کاروانسراهای بامیان را برای یادبود شاهراه ابریشم و کاروان‌هایی که از این مسیر عبور می‌کردند، بازسازی کند.

اما مسئولان ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت بامیان می‌گویند که حفاظت و بازسازی کاروانسراها از قدرت و صلاحیت این اداره خارج است و حکومت مرکزی نیز در مورد رفع این مشکل طرح یا بودجه‌یی درنظر نگرفته است.

عبدالحمید جلیا مسئول حفظ و مراقبت میراث‌های فرهنگی ادارۀ اطلاعات و فرهنگ بامیان می‌گوید، وضعیت کاروانسراها هر روز بدتر از پیش می‌شود و فرسایش خاک پیرامون ساختمان کاروانسراها نیز بیشتر شده است.

بامیان سرزمین شگفتی‌ها، آن بومی که سه تمدن زرتشتی، بودایی و اسلام، هر کدام به نوبۀ خود رنگی بر آن زده‌اند، امروز اما از آن همه تنوع رنگ چیزی برجای نمانده؛ جز چند رواق شکسته و دیوار فروریخته و کاروانسرای متروک و مخروبه که بخش از تاریخ و میراث فرهنگی این سرزمین است.

هرچند برخی از آثار تاریخی این سرزمین، مانند: مجسمه‌های بودا، شهر غلغله، شهر ضحاک، قلعۀ کافری الف و ب، مغاره‌های درۀ قول اکرم و مغاره‌های قلعۀ غمی در فهرست میراث فرهنگی جهان ثبت شده است؛ اما کاروان سراها از این قاعده مستثنا شده است. زیرا نه حکومت به آن توجه می‌کند و نه‌هم نهادهای بین المللی آن‌ها را به رسمیت شناخته است.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام