قربان حقجو، رییس ادارۀ حمایت از سرمایهگذاری افغانستان (آیسا) میگوید، تا زمانی که سرمایهگذاریهای کوچک از سوی حکومت حمایت نشوند، افغانستان به رشد و ثبات اقتصادی نمیرسد.
آقای حقجو که امروز (چهارشنبه) در نخستین نشست علمی سرمایهگذاریهای کوچک و متوسط در کابل صحبت میکرد، گفت که افغانستان از گذشتهها بدینسو توجهی به سرمایهگذاریهای کوچک نکرده است.
به گفتۀ رییس ادارۀ آیسا، سرمایهگذاریهای کوچک همین اکنون بیش از 90 درصد صادرات کشور را تشکیل میدهد.
او میگوید که برای رشد اقتصاد و سرمایهگذاریهای کوچک، زمینۀ دسترسی آسان سرمایهگذاران به تکنولوژی معلوماتی و مارکیت و معافیت آنها از مالیات باید از سوی دولت فراهم شود.
حقجو افزود که قرار است تا چهار ماه دیگر نخستین بار راهبردی را برای رشد سرمایهگذاری بسازند که ستون اصلی این راهبرد، طرح سرمایهگذاریهای کوچک و میانه است.
حمیدالله فاروقی، استاد دانشگاه و یکی از اشتراک کنندههای این نشست میگوید که نقش سرمایهگذاریهای کوچک در تأمین شاخصهای اقتصادی برجسته است.
آقای فاروقی میگوید که 30 درصد صادرات کشورها را سرمایهگذاریهای کوچک و میانه تشکیل میدهند که در واقع موتور رشد اقتصادی کشورها است.
به باور فاروقی، تلاشهای انجام شده در بخش سرمایهگذاریهای کوچک و میانه بسنده نیست و حکومت و نهادهای همکار بینالمللی آن باید توجه بیشتری به این بخش داشته باشند.
به گفتۀ او، شرایط کنونی افغانستان و گذار از این مرحلۀ «حساس اقتصادی» نیازمند توجه بیشتر نهادهای حمایت کننده است.
به باور فاروقی، برای از میان بردن چالشهای فراراه سرمایهگذاریهای کوچک، ظرفیتها باید رشد کنند و زمینۀ دستیابی سرمایهگذاران به منابع مالی نیز فراهم شود.
همچنان شمار دیگری از کارشنان اقتصادی که در این نشست حضور داشتند، خواستار بازنگری قانونهای بانکداری و استفاده از منابع طبیعی شدند.
در این نشست تلاش شد تا با آسیبشناسی روند رشد اقتصادی و شناسایی موانع آن، بستهیی پیشنهادی برای از میان برداشتن این موانع به حکومت ارایه شود.