یکی از سران اعضای گفتوگوکنندۀ طالبان به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است که این گروه اعضای قدرتمندی را برای گفتوگوهای بینالافغانی تعیین کرده است تا در تصامیم بزرگ و گستردۀ مربوط به کشور مداخله کرده بتوانند.
این عضو گفتوگوکنندۀ طالبان روز گذشته، یکشنبه دوم سنبله/شهریور به این خبرگزاری گفته است که ملاهبتالله آخندزاده، رهبر طالبان هیأت بیست نفری را انتخاب کرده که 13 تن آنان از شورای رهبری طالبان هستند – حدود نیمی از اعضای کل شورا.
از سوی دیگر شیرمحمدعباس استانکزی، رهبر گروه گفتوگوکنندۀ طالبان به این خبرگزاری گفته است که هیأت گفتوگوکننده اختیار تعیین برنامههای روزانه، تصمیمگیری در بارۀ استراتیژی و حتی امضای توافقنامهها با رهبری سیاسی دولت افغانستان در کابل را دارند.
استانکزی افزوده است که: «این یک گروه قدرتمند است و تمام قدرت تصمیمگیری با هیأت گفتوگوکننده میباشد.»
انتظار میرفت نخستین دور گفتوگوهای بینالافغانی به تاریخ بیستم آگست سال جاری میلادی در دوحۀ قطر آغاز شود، اما این روند با تأخیرهای زیادی روبهرو شده است.
به نظر میرسید پس از برگزاری لویه جرگۀ مشورتی صلح که برای تصمیمگیری به منظور رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان در کابل برگزار شد، دور نخست گفتوگوهای بینالافغانی در دوحۀ قطر برگزار شود. اما حکومت افغانستان با نادیده گرفتن تصمیم این جرگه از طالبان خواسته است تا 22 کماندو را که در بند این گروه به سر میبرند، رها کنند و پس از آن زندانیان باقیماندۀ این گروه از سوی حکومت آزاد خواهد شد. از میان 400 زندانی باقیماندۀ طالبان، حکومت 80 تن آنها رها کرده است.
بر بنیاد توافقنامۀ صلح که سال گذشته میان آمریکا و طالبان در قطر امضا شد، باید 5 هزار زندانی طالبان از زندانهای حکومت آزاد شوند و طالبان نیز 1000 زندانی نیرویهای امنیتی را آزاد کنند.
تاکنون حدود ۴ هزار و ۶۸۰ زندانی طالبان از زندانهای بگرام، پلچرخی و برخی زندانهای دیگر از سوی حکومت رها شدهاند. طالبان نیز میگویند که تمامی ۱۰۰۰ زندانی دولت را آزاد کردهاند. اما حکومت میگوید، یک شمار زندانیان رهاشده از بند طالبان نیروهای امنیتی نیستند.