مسؤولان وزارت صحت عامه میگویند، با این که مبارزه با بیماریهای غیرواگیر چون سرطان یکی از اولویتهای بهداشت و درمان در سراسر جهان است، اما در افغانستان هنوز هم آمار مرگومیر در اثر بیماری سرطان بسیار بالاست.
فیروزالدین فیروز، وزیر صحت عامه امروز (یکشنبه) در نشستی زیر نام «کارزار آگاهیدهی پیرامون سرطان سینه» در کابل گفت، در افغانستان سالانه حدود ۱۷۰۰ خانم در اثر ابتلا به سرطان سینه جان میدهند.
به گفتۀ او، افغانستان از جملۀ کشورهایی است که به علت مشکلات اقتصادی و نداشتن آگاهی از مسایل درمانی، سالانه نزدیک به ۲۰ هزار نفر به این بیماری دچار میشوند.
وزیر صحت عامه میگوید که عواملی چون چاقی، نبود تحرک، نوشیدن مشروبات الکلی، قاعدهگی در سن پایین و باردارنشدن از عواملی است که امکان ابتلا به بیماری سرطان سینه را افزایش میدهد.
در همین حال، شینکی کروخیل، رییس بنیاد مبارزه با سرطان که در این نشست حضور داشت میگوید، بانوان باید دستکم ماهی یکبار سینههایشان را معاینه کنند و اگر متوجه هر گونه تغییری در پستانهای خود شدند به پزشک مراجعه نمایند.
شیرینآغا ظریف، رییس دانشگاه طبی کابل میگوید که بیماری سرطان در هر دقیقه ۱۴ تن را در سراسر جهان به کام مرگ میبرد و تا سال 2030 میلادی ۷۰ درصد مرگومیرها در کشورهای توسعهنیافته در اثر این بیماری صورت خواهد گرفت.
رییس دانشگاه کابل میافزاید که برای ارایۀ خدمات بهتر در زمینۀ تشخیص و درمان سرطان پستان، ۱۱ پزشک برای آموزش به بیرون از کشور فرستاده شدهاند.
وزارت صحت عامه افزون بر ایجاد بنیاد مبارزه با سرطان، با همکاری ایتالیا در بیمارستان حوزهیی هرات نیز مرکز پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان را ایجاد کرده و این مرکز تا کنون ۳۰۰ رویداد سرطان را تشخیص دادهاست.