نمایندهگان حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار از ورود یکی دیگر از هیأتهای این حزب در هفتۀ جاری به کابل خبر میدهند. این چهارمین هیأت حزب اسلامیست که برای گفتوگو وارد کابل میشود. در دیدارهای پیشین تفاهمنامهیی نیز میان دو طرف امضا شد، اما ظاهراً به خاطر پیششرطهای تازۀ این هیأت گفتوگوها بینتیجه ماند.
غیرت بهیر، سخنگوی حزب اسلامی در پاکستان به سلاموطندار میگوید که چهارمین هیأت حزب اسلامی به ریاست امین کریم با حکومت وارد گفتوگو خواهد شد. آقای بهیر میگوید که این حزب امیدوار است این بار گفتوگوها نتیجهبخش باشد. او تأکید میکند که این موضوع ارتباط مستقیم با ارادۀ هر دو طرف برای تأمین صلح در افغانستان دارد.
عطاالرحمان سلیم، معاون شورای عالی صلح در این باره میگوید که هیأت حزب اسلامی به احتمال زیاد تا دو روز دیگر وارد کابل میشود و آنها منتظرند که هرچه زودتر پیششرطهای تازۀ این حزب را در بدل پیوستن به صلح بدانند.
محمدیونس فکور، یکی از آگاهان سیاسی دربارۀ پیوستن حزب اسلامی به صلح میگوید که در ساختار حکومت هم مخالفان پیوستن این حزب به صلح حضور دارند و هم موافقان، و هر دو جانب برای تحقق خواستهایشان فعالیت میکنند. به گفتۀ آقای فکور فرستادن پیدرپی هیأتهای مذاکرهکننده به کابل نشاندهندۀ علاقهمندی حکمتیار به صلح است، اما در صورت پیوستن حزب اسلامی به روند صلح افغانستان، همه چیز درست نمیشود بلکه اختلافات تازهیی رونما خواهد کرد.
حدود چهار ماه پیش حکومت افغانستان مسودۀ تفاهمنامهیی را نمایندهگان حزب اسلامی امضا کرد. این تفاهمنامه در یک مقدمه، سه فصل و 26 ماده آماده شده است. در این سه فصل روی اصول اساسی تفاهمنامه، مکلفیتهای طرفین و موارد دیگر بحث شده است.
دربارۀ صلح با حکمتیار دیدگاههای مختلفی وجود دارد. گروهی از منتقدان صلح با این حزب معتقدند که حکمتیار باید به دلیل سیاستها و عملکردش در دهۀ نود مجازات شود و گروه دیگری میگوید که حکمتیار امروز دیگر قدرت سابقش را ندارد و به صرفه نیست که دولت وقت و انرژی خود را صرف او و حزبش کند.